Mystiskt när 15-åringen hittade kroppen

Österlen Under onsdagen hördes bland annat den mördade 19-åringens bästa väninna.
Österlen • Publicerad 4 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Angelika Sliwinski/Arkiv
Foto: Angelika Sliwinski/Arkiv

Under onsdagen hördes bland annat den mördade 19-åringens bästa väninna. Väninnan berättade om hur det gick till när 19-åringens kropp hittades på gården. Hon var med 15-åringen och letade efter kvinnan. När de gick förbi ett förråd sa hon till pojken att stänga dörren. Men i stället för att göra det gick han in i förrådet. Efter en kort stund bad han henne att också komma in. Därinne var det mörkt och pojken lyste på ett ställe bland några kartonger med en ficklampa. Vännen förstod först inte vad han menade men när han slog undan två av kartongerna såg hon kroppen. – Om han inte hade flyttat kartongerna svär jag på att jag aldrig hade hittat henne. Jag och (19-åringens mamma) hade varit där tidigare och inte hittat något. Vännen hade svårt att förstå att pojken kunde se kroppen i det mörka förrådet. – Det enda jag kan tänka mig är att det fanns en extremt liten springa mellan bänkskivan och kartongen och att han sett henne där. Åklagaren vill använda kvinnans vittnesmål för att visa på att 15-åringen hela tiden visste var kroppen fanns. Men när väninnan fick frågan om hon vem hon tror är skyldig så sa hon att hon inte hade någon åsikt. Också pojkvännen till 19-åringen hördes. De två hade haft ett förhållande under nio månader, men det var först under den sista tiden innan mordet som hon började öppna sig för honom och berätta om den röriga situationen i hemmet. Därför kunde pojkvännen heller inte lämna så många tydliga svar om exempelvis hon känt sig hotad av 15-åringen, något som framkommit i andra vittnesförhör. – Det verkade som att hon inte ville att jag skulle veta allt dåligt som hände henne därhemma. Han kunde dock dra sig till minnes att hon berättat om ett par episoder som gjort att hon känt obehag inför 15-åringen. En handlade om hur hon misstänkte att han varit inne i hennes rum och stulit pengar. En annan om hur han lekt med en snara av ett halmstrå när han satt bredvid henne. Dessa saker ska ha hänt under sommaren, enligt pojkvännen. Till rätten var på onsdagen också polisen Petra Rosvall kallad. Hon fanns på gården dagen efter att kroppen hittats för att göra ytterligare avspärrningar. Hon fick ett samtal från polisledningen om att 15-åringen försvunnit från en närbelägen gård där han vistades och kanske var på väg att ta sig in innanför avspärrningarna. Det stämde, en kort stund senare är det hon som upptäcker pojken, som är lerig och smutsig. Han talade uppjagat om att han letade efter sin syster och att han hade hittat ett blodigt bylte med lakan och örngott. Men detta bylte hade då polisen redan tagit hand om.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.