Hovdala har flest fladdermöss-arter

Hässleholm Hovdala har nu gått om både Fyledalen i Skåne och Eiksberg i Blekinge i antalet fladdermusarter.
Hässleholm • Publicerad 5 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Kring Hovdala finns flest fladdermusarter i hela Sverige
Kring Hovdala finns flest fladdermusarter i hela Sverige

Hovdala har nu gått om både Fyledalen i Skåne och Eiksberg i Blekinge i antalet fladdermusarter. Ett inventeringsprojekt har pågått sedan 2007. Då kände man till sex arter av fladdermöss på Hovdalaområdet. Första året hittades fem nya arter. Året därpå ytterligare två och nu alltså ytterligare två arter. Summasumarum 15 arter inom Hovdala. Inventeringen har gjorts i samarbete med företaget Naturcentrum. Det har gått till så att man både lyssnat, spelat in och observerat förekomsten av fladdermöss. I vissa svåra identifikationsfall har man fångat fladdermössen i nät.

Forskare och fladdermusexperter i Sverige och Danmark har granskat inspelningarna och kan efter årets inventering lägga till dammfladdermus till listan. – I Sverige har 18 fladdermusarter totalt konstaterats, Hovdala har nu 15 av dem, förklarar Lars-Erik Williams.

Dammfladdermusen är en mycket sällsynt art som på den svenska rödlistan klassas som starkt hotad. Arten jagar insekter över sjöar och vattendrag, mer sällan över land. Den är en medelstor fladdermus med ett vingspann på 20-30 centimeter. De flesta fladdermössen inom Hovdala naturområde finns kring Hovdalaåns dalgång, från Finjasjön via Hovdala slott till Hammarmölledamm med omgivningar. I detta kärnområde har samtliga 15 arter påträffats. – Det viktigaste för förekomsten av fladdermöss är en variationsrik natur, med ädellövskog, halvöppna hagmarker, byggnader och vattendrag, förklarar Lars-Erik Williams. Ett exempel på en viktig åtgärd för att gynna dammfladdermusen och andra arter är att spara befintliga hålträd och befrämja utvecklingen av nya.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.