Sjukhusen kan inte spara in underskotten

Nyheter Skattehöjning och en del omfördelning av pengar internt ger oss utrymme förstärka hälso- och sjukvård med 800 miljoner kronor utöver de pengar som de borgerliga har avsatt, säger Vänsterns gruppledare i regionfullmäktige Vilmer Andersen.
Publicerad 5 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Skattehöjning och en del omfördelning av pengar internt ger oss utrymme förstärka hälso- och sjukvård med 800 miljoner kronor utöver de pengar som de borgerliga har avsatt, säger Vänsterns gruppledare i regionfullmäktige Vilmer Andersen. Vänsterpartiet menar att hälso- och sjukvård helt enkelt är underfinansierat. – De tre stora sjukhusen har enorma underskott som inte går att spara in. Det råder personalstopp i Lund och i Helsingborg tvingas personalen att jobba varannan helg. Missnöjet växer bland personalen. De behöver vila och rekreation för att orka jobba. Därför vill vi att hälso- och sjukvård på sjukhusen ska få 600 miljoner kronor i förstärkning utöver de borgerligas förslag. Det behövs fler händer i vården. Antalet anställda måste öka, säger Vilmer Andersen. De 200 miljoner kronor som finns kvar av Vänsterns förstärkning skulle de vilja satsa på primärvården. – Vi var mot Hälsovalet redan från början. Vi anser att det är en modell som ökar orättvisor. Det finns exempel på människor som inte får rehabilitering i form av sjukgymnastik för att det anses för dyrt. Detsamma gäller läkemedel som inte skrivs ut om det är för dyrt. Istället för privata vårdbolag skulle vi vilja utveckla den offentliga närsjukvården och pengarna ska fördelas med hänsyn till patienternas vårdtyngd. Här ska faktorer som ålder, sjukdomar och övriga sociala förhållanden vägas in för att en så likvärdig sjukvård ska kunna erbjudas alla, säger Vilmer Andersen.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.