Skånska mossar och kärr återställs

Hässleholm Länsstyrelsen i Skåne har fått drygt tre miljoner kronor från EU i ett projekt för att återskapa mossar och kärr.
Hässleholm • Publicerad 6 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Länsstyrelsen i Skåne har fått drygt tre miljoner kronor från EU i ett projekt för att återskapa mossar och kärr. Många har diktas ut under åren vilket bland annat innebär att koldioxid frigörs. "Många myrmarker har vuxit igen på grund av utdikningen. Vi kommer till exempel att dämma diken och röja sly på mossarna för att få tillbaka de naturliga förutsättningarna", skriver Jörgen Nilsson, handläggare vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Det kommer att ha en positiv effekt på klimatet eftersom utsläppen av växthusgaser från myrmarkerna minskar. Sju myrmarker ingår i projektet: Älemosse, Båstads kommun, Djurholmamossen, Ängelholm, Traneröds mosse, Klippan och Svalöv, Åraslövs mosse, Hässleholm, Fjällmossen, Kristianstad och Hörby, Söderåsens nationalpark, Klippan och Svalöv, samt Skoggårds ängar i Häckeberga naturreservat, Lund.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.