En strålande jul för Sissel Kyrkjebø

Kultur och Nöje De har inte riktigt lärt känna varandra än.
Publicerad 9 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Sissel Kyrkjebø och Odd Nordstoga ska på på julturné ihop. Foto: Mikael Andersson/Scanpix
Sissel Kyrkjebø och Odd Nordstoga ska på på julturné ihop. Foto: Mikael Andersson/Scanpix

De har inte riktigt lärt känna varandra än. Känner sig fram. När Sissel Kyrkjebøoch folkmusikern Odd Nordstoga nu ska ut på turné ihop är det med trevande steg. - Jag är spänd på Odd, hur är du på turné? Jag tänker på min röst och är osocial, efter konserterna går jag in på hotellet och sover, säger Sissel Kyrkjebö. Odd Nordstoga vänder sig mot sångpartner: - Jag är raka motsatsen. Efter en spelning har jag ett otroligt socialt behov, jag har lakanskräck. Jag är rädd för att lägga mig, men den här turnén måste jag skärpa mig. Jag måste bli som du, säger han och skrattar. Går du ut annars? - Inte så mycket, men det är klart, av och till..., säger han blygt. Tillsammans ska de nu på arenaturné. Uppbackade av Trondheimsolisterna, The Real Group, Orsa spelmän och Krister Henriksson ska de sprida julens budskap runtom i landet. - Är man i en stor idrottshall så får man använda sig av musiken och ljuset för att bygga upp stämningen. Alltså det som händer på scenen. Så att folk får känslan av att musiken omfamnar dem och att de känner sig som en del av konserten, säger Sissel Kyrkjebø Trots att hon turnerat med julföreställningar sedan 1990-talet är det fortfarande lika kittlande. - Det är en speciell stämning. Och framförallt är det musiken, du har ett tema och temat heter jul. Bara det är en utmaning i sig själv. Att försöka göra en konsert som man har gjort många, många gånger innan, men som ändå ska vara ny. Jag tröttnar inte, men man blir tom på idéer. Jag hade en paus på tre år, säger hon. På årets turné har hon och Odd Nordstoga nya skivan "Strålande jul" i ryggen. - Det är en julplatta med några klassiker och ett par nya låtar. Det är en fusion mellan mig och Sissel. Vi har mötts i det här projektet, det är första gången vi jobbar ihop. Målet var att göra en fin julplatta. Som var fräsch och som har en doft av nordisk granskog och vinter, säger Odd Nordstoga. Sissel Kyrkjebø som är troende förklarar att de har lagt vikten på de sakrala julsångerna. - Det ska inte vara en storslagen Disneyplatta, det ska var hemkärt och samtidigt modernt och urbant. När vi har valt texter har vi valt bort låtar som "Rudolf med röda mulen". Vi har valt de mer religiösa, kyrkliga texterna till den här plattan. Tomten är väl nämnd en gång på skivan, säger hon.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.