Nobelpris och turkiska mattor

Kultur och Nöje Öppen grav (Ordfront) är Kjell Erikssons tionde bok om kriminalinspektör Ann Lindell i Uppsala och det är också hans farväl till Ann och hennes kollegor och eventuellt också till genren.
Publicerad 9 november 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Matthandlare Olssons död.
Matthandlare Olssons död.

Öppen grav (Ordfront) är Kjell Erikssons tionde bok om kriminalinspektör Ann Lindell i Uppsala och det är också hans farväl till Ann och hennes kollegor och eventuellt också till genren. Och, det märks också tydligt i boken att Kjell Eriksson är trött på deckargenren. Här finns det arbetarklassperspektivet, de fina människoporträtten och naturnärheten som blivit hans kännetecken men själva deckarelementen är av underordnad betydelse för handlingen. Större delen av boken utspelas i det fridfulla villaområdet Kåbo i Uppsala. I ett av husen bor medicinprofessorn Bertram von Ohler. När han tilldelas Nobelpriset i medicin börjar det hända det saker i Kåbo. Gammal avundsjuka blossar upp grannar emellan, en mystisk trädgårdsarbetare verkar ha ett ont öga till von Ohler och professorns trogna hushållerska börjar ifrågasätta sitt liv och sin ställning i von Ohlers hushåll. Ann Lindell och hennes kollegor kommer inte in i handlingen förrän någonstans i mitten och det dröjer också länge innan något egentligt brott sker. Trots det är det här en spännande och stundtals riktigt obehaglig skildring av av hur människors förhållande till varandra påverkas av ekonomiskt socialt eller framgångsmässigt ojämlika förhållanden dem emellan. Öppen grav är den perfekta avslutningsboken för Lindellserien. Kjell Eriksson visar sig från sin bästa sida som författare och Ann Lindell hittar äntligen ro i sitt privatliv. Och jag kommer definitivt att sakna henne.

Matthandlare Olssons död (Wahlström och Wistrand) är inget farväl från Karin Wahlbergs sida. Snarare ett lekfullt tänjande av seriens gränser. Tonen anges redan i inledningen med ett citat ur Åke Holmbergs bok Ture Sventon, privatdetektiv där Herr Omar försöker sälja en matta till Ture Sventon – en flygande matta. Mattor och Turkiet är också det centrala i handlingen. En matthandlare från Oskarshamn knivmördas på en båt i Istanbul och en mycket värdefull, antik matta hamnar på villovägar. Eftersom det här är en Karin Wahlberg-bok handlar det naturligtvis också mycket om människor och relationer och vi får tankeväckande inblickar i arbetsmiljön inom sjukvården. Huvudpersoner är som vanligt läkaren Veronika Lundborg och hennes man kriminalkommissarien Claes Claesson. Denna gång är de nyblivna tvåbarnsföräldrar. När Claes åker till Turkiet för att bistå i utredningen av matthandlarmordet hamnar Veronika mitt i mattmysterierna på hemmaplan. Matthandlar Olssons död är inte Karin Wahlbergs bästa bok – den är för rörig och för full av olika människoöden och intrigkomplikationer för det – men med sitt Sventon-tema är den definitivt hennes charmigaste.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.