Danskamerikanskt i Röda salongen

Kultur och Nöje På onsdag kväll kommer bandet tillsammans med sångaren Bobo Moreno till Hässleholm Kulturhus.
Publicerad 10 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
The Ernie Wilkins Almost Big Band spelar i Röda salongen i kväll. Bakom sångmikrofonen står Bobo Moreno.
The Ernie Wilkins Almost Big Band spelar i Röda salongen i kväll. Bakom sångmikrofonen står Bobo Moreno.

På onsdag kväll kommer bandet tillsammans med sångaren Bobo Moreno till Hässleholm Kulturhus. – Och Bobo Moreno – vilken sångare!, utbrister Natale Bellan från arrangerande Hässleholms Jazzklubb.

Ernie Wilkins lämnade USA 1980 och kom till Köpenhamn som då tillsammans med Paris var något av Europas jazzhuvudstad. – Att så många amerikanska jazzmusiker flyttade till Köpenhamn och Europa berodde en del på rasismen i USA. Men viktigast var nog att det gick att tjäna pengar här. Det gick inte i USA om man inte tillhörde det absoluta toppskiktet, som Duke Ellington till exempel, säger Natale Bellan. I Europa fanns en marknad för jazzmusikanterna, hemma in USA fick de spela i unkna källare för lite pengar. Det var år 2000 som The Ernie Wilkins Almost Big Band återuppstod efter att ha legat nere sedan Wilkins blev allvarligt sjuk 1991. – Många av musikerna kommer från Danska Radions Big Band. Men som alla storband kan besättningen vara lite flytande. Storband kan inte leva på sig själv, musikerna måste spela på annat håll också för att få ekonomin att gå ihop. Det kan även vara sjukdom som gör att man måste ta in vikarier. Och vem vet, kanske en i våra trakter känd trombonist från Danmarks Radios Big Band dyker upp ikväll, nämligen Vincent Nilsson. – Bandet är fullt av fantastiska solister, inte minst bandledaren och barytonsaxofonisten Per Goldschmidt. Jazzsångaren Bobo Moreno är ett riktigt stort namn i Danmark. Trots sitt latinskklingande namn är han född och uppvuxen i den danska jazzmyllan. – Han är oerhört duktig och en av de stora bland annat inom den amerikanska jazzsångboksgenren. Han är en blandning av Frank Sinatra och Nat King Cole, säger Natale Bellan. Att bandet är riktigt bra kunde man höra för några år sedan då de var här i Hässleholm med Putte Wickman. Almost Big Band heter det i bandnamnet. Anledningen till det är att man spelar med tretton musiker istället för, som brukligt när det gäller storband, sjutton. Men i musiken hörs inget "nästan". – Nej. Här handlar det om musik med fantastiska kvaliteter.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.