Ett solarium underkändes

Osby Tillsynen innebär att en kontroll görs för att undersöka att de som driver solarierna följer föreskrifterna och villkoren i Strålskyddslagen.
Osby • Publicerad 10 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Tillsynen innebär att en kontroll görs för att undersöka att de som driver solarierna följer föreskrifterna och villkoren i Strålskyddslagen. Fyra av de kontrollerade solarierna finns i Osby och ett finns i Lönsboda. Ett av solarierna bedömdes inte uppfylla kraven och uthyrning får därför inte ske innan uthyraren vidtagit en rad åtgärder. Det aktuella solariet saknade uppgift om UV-typ och märkning för vilka originalrör som solariet är avsett för. Skyddsglas för de övre solarierören var trasigt. Det fanns heller inget exponeringsschema över rekommenderade soltider och det saknades dubbla tidur. Två solarier var helt utan anmärkning medan de andra två hade anmärkningar som ska rättas till före den 15 december. I ett fall handlade det om att det även här saknades märkningsuppgifter av originalrör. Dessutom fanns inte den rörtyp som användes med på listan över godkända utbytesrör. I det andra fallet saknades SSI:s obligatoriska affisch med generella solråd i varje solrum. Affischer fanns dock uppsatt i gången till solrummen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.