Partierna bör redovisa öppet

ledare Av artikeln framgår att Sverige är klart mycket sämre än andra EU-länder på att redovisa varifrån stödpengarna kommer.
Publicerad 10 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Av artikeln framgår att Sverige är klart mycket sämre än andra EU-länder på att redovisa varifrån stödpengarna kommer. Det finns tydliga regler, krav på redovisning, gränser och tak för partibidrag med mera i andra jämförbara länder. Men i Sverige råder en ganska tandlös överenskommelse mellan partierna. En överenskommelse som inte godkänns av Europarådet. Enligt Claes Sandgren grundar sig problematiken i ett väl förankrat fenomen i vårt samhälle med dess tolerans för intressekonflikter och acceptans för icke-transparanta beslut. Han stödjer sin åsikt genom att beskriva ett antal situationer som är karaktäristiska för en rådande speciell kultur i dagens Sverige, bland annat att justitiekanslern har i uppdrag att företräda staten i domstolarna och samtidigt utöva tillsyn över dem. Ett sedan länge helt accepterat och legitimt fenomen. Artikeln väcker en enkel fråga: Hur är detta möjligt i ett demokratiskt land som Sverige, som dessutom 2008, av Transparency International, har blivit utnämnt till ett av världens minst korrupta länder? Det rimmar inte heller särskilt väl med regeringens starka uttalanden mot korruption. Att vara emot mutor och acceptera en bristfällig partistödsredovisning liknar dubbelmoral. Och sådan är som bekant inte dubbelt så bra! Förutom det offentliga stödet förekommer ekonomiska bidrag från privata givare och fackföreningsrörelsen (inte enbart i reda pengar). Detta framför allt till Moderaterna och Socialdemokraterna. Centerpartiet har, genom sitt stora kapital från försäljningen av sin tidningsrörelse för några år sedan, mindre behov av detta. Men inget av partierna redovisar på ett acceptabelt sätt hur de finansierar sin verksamhet. Europarådet kräver nu att regeringen (närmast justitieministern) till i augusti 2010 lämnar en redovisning av vilka åtgärder man vidtagit i anledning av kritiken. Detta bör man dock klara av långt innan. I augusti är vi mittuppe i valrörelsen och då får en sådan här redovisning alldeles för liten uppmärksamhet. Nej, upp till bevis för att vi äntligen lever upp till att vara ett av världens minst korrupta länder. Även på det här området.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.