”Skönt att kicka igång”

Kultur och Nöje Carola öser beröm över sitt band och sina körsångare, som hörs i bakgrunden när vi får en pratstund med henne på telefon.
Publicerad 10 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Carola har besökt Betlehem och Jerusalem inför nya plattan och julturnén. Det blir premiär i Malmö konserthus 21 november. Foto: Pelle Ankarberg
Carola har besökt Betlehem och Jerusalem inför nya plattan och julturnén. Det blir premiär i Malmö konserthus 21 november. Foto: Pelle Ankarberg

Carola öser beröm över sitt band och sina körsångare, som hörs i bakgrunden när vi får en pratstund med henne på telefon. – Fantastiska sångare och band. Vi repeterar dels inför premiären på Nya jul i Betlehem-turnén, dels inför vår medverkan i Skavlan i SVT nu till helgen. Hur kommer det sig att du har turnépremiär i Malmö? – Skåne är alltid speciellt för mig. Den här gången valde vi Konserthuset, eftersom vi ville hitta en lugnare atmosfär. Vi måste måla med små penslar, noggrant och från hjärtat. Man kan inte riva av låtarna utan måste spela som om man är på helig mark. Precis som prästerna i Födelsekyrkan i Betlehem säger; "Schhhh, holy place!" Inför nya skivan Christmas in Bethlehem har Carola varit tillbaka i Betlehem, spelat in video och gjort konsert i Jerusalem. Hon har själv skrivit ett par låtar på plattan, bland annat Find my way to Bethlehem. – Det är en sång som kom till mig en morgon när jag satt i min lilla sjöbod. Den spelade vi in i Jacobs kyrka i Oslo. Mycket av produktionen är gjord i Oslo, eftersom min producent jobbar där. Christmas in Bethlehem har lite mer svängiga tongångar än de båda tidigare julskivorna på samma tema, beskriver Carola. Och det är med materialet på nya plattan som bas som hon ger sig ut på turné. I Malmö ska en skånsk artist vara med som överraskning. Du har bytt bolag och sjunger på engelska, betyder det att du satsar mer internationellt nu? – Det som är poängen med ett nätbolag och att spela in på engelska är att man blir mer tillgänglig för omvärlden. Men någon heroisk plan om internationell karriär finns inte. Du gör bara fyra konserter i Sverige, hur kommer det sig? – Suget var stort i Finland och Norge, där biljetterna gick åt extremt fort. Vi har ju gjort mycket i Sverige och nu vill jag nå finnar och norrmän också. Jag har alltid sagt att vi inte bör göra det för lätt för oss. Vi började ju på Färöarna förra året och jag var sugen på Grönland i år. Tyvärr fanns inga flighter som funkade. Men vi gör också dansk tv, Faddergalan och Skavlan, så jag tycker vi täcker in Skandinavien bra. Det har varit ganska tyst om dig på sistone. Har du knegat på i det tysta? – Absolut, jag är en arbetsmyra och har inte legat på latsidan. Dels har vi startat upp en ny webbsida med premiär i dag på carola.com. Det har tagit mycket tid. Har du varit öppenhjärtig på nya sajten? – Nu är det mest informativt, men jag har varit mycket öppenhjärtig med mina fotoalbum, låtit bolaget titta på allt. Under året har Carola också lanserat artistskolan Carola Camp, med 63 elever en torsdag-söndag i juni. – Det blev en succé och gav ringar på vattnet. Jag vill fortsätta undervisa nya förmågor, både unga och äldre. Det ger mig massor, man lär sig mycket. Carola har också sorterat i sitt liv. – Jag har rensat och flyttat, fått in alla saker i ett förråd i stället för fem. Två kommande produktioner finns också i arbetsprocessen. Carola har varit i Italien och skrivit. I övrigt är hon hemlighetsfull om de nya produktionerna. Har du planer för någon framtida show? – Jo, jag måste bara ut, jag känner en enorm support från publiken. Folk stoppar mig på stan och tackar för musiken. Det finns en väldig värme, så jag vill ut och möta publiken. Det handlar mer om hur jag ska få ihop det. – Jag är singelmamma, det är många bitar som ska på plats innan jag släpper en produktion. Jag vill vara peppad till ande, kropp och själ, jag vill kunna ge allt. Jag önskar att jag kunde komma i gång med en del saker nästa år, men vi får se hur det blir.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.