Begär mer pengar till äldrevårdplatser

Hässleholm Budgeten är spräckt för länge sedan och nämndens underskott ökade med ytterligare cirka två miljoner kronor under oktober månad.
Hässleholm • Publicerad 11 november 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

Budgeten är spräckt för länge sedan och nämndens underskott ökade med ytterligare cirka två miljoner kronor under oktober månad. Prognosen är nu ett minus på 24,8 miljoner kronor vid årets slut. Antalet köpta vårdplatser ökade från 99 till 110 under oktober. 90 av dessa var permanenta platser och 20 var korttidsplatser. Antalet personer som väntar på en permanent plats har ökat kraftigt de senaste månaderna, från 30-40 till cirka 80. Ökningen förklaras delvis av den pågående avvecklingen av Trobeck och Qvarngården. Äldre från dessa boenden är garanterade plats på övriga boenden, även de som haft växelvård på Qvarngården. Växelvården sprids nu ut på de andra boendena, men utan att extra platser tillsätts. Därför får andra vänta ännu längre och därför måste nu ännu fler platser köpas. Tio platser fram till årsskiftet beräknas kosta cirka 750 000 kronor. Hela 24 personer hade den 31 oktober väntat mer än tre månader efter beslut om plats på äldreboende. En del av dessa får dock erbjudande om plats inom kort. Nämndens ledamöter var överens om att det är bättre att begära extra pengar till de tio platserna än till att betala straffavgifter. – Annars lägger vi pengar på ingenting, konstaterade Rolf Delcomyn (S), nämndens andre vice ordförande. Ett annat skäl till den försämrade ekonomiska prognosen är Försäkringskassans nya och strängare regler för personlig assistans. Omsorgsnämnden har inte fått de pengar som förväntats av Försäkringskassan eftersom en persons ansökan om assistans delvis avslogs. Det innebär en extra utgift på 600 000 kronor, bara för ett enda fall.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.