Jägare bröt mot lagen -straffas inte

Hässleholm Frågan har diskuterats livligt i jägarkretsar den senaste tiden.
Hässleholm • Publicerad 12 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Frågan har diskuterats livligt i jägarkretsar den senaste tiden. Är det rimligt att behöva ansöka om tillstånd för att sätta upp en kamera i skogen där ytterst få människor riskerar att komma med på bild? Jägareförbundet har uppmärksammat frågan för regeringen och vill ha en lagändring så att åtelkameror undantas från lagen. Att åtelkamera är något allmänt känt vittnar inte minst sökmotorn Google om. Åtelkamera ger närmare 70 000 träffar. Den danske jägaren hade läst om fördelarna med åtelkameror i olika jakttidningar och ville genom övervakningen få en uppfattning om vilket vilt som rörde sig på hans vildsvinsåtel utanför Röke. Han berättade också, när han ställdes inför rätta för två veckor sedan, att han inte kände till de svenska lagarna och han att därför inte heller sökt något tillstånd. Jägaren bestred ansvar för brott och vid förhandlingen skötte han sitt eget försvar, utan advokat. Tingsrätten konstaterar i domen att syftet med lagen om kameraövervakning är att ge enskilda skydd mot integritetskränkning. I jägarens fall satt kameran på en plats dit allmänheten förvisso har tillträde men sällan vistas på varför risken för allvarlig integritetsintrång varit begränsad. Tingsrätten finner därför att gärningen är att bedöma som ringa. Straffet för brott mot kameraövervakningslagen är böter eller fängelse i högst ett år. I ringa fall döms inte till ansvar, vilket betyder att jägaren alltså inte straffas. Han ska därför nu också få tillbaka sin kamera som tidigare beslagtogs.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.