Patienter i riskgruppen tvingas vänta på vaccin

Nyheter Tusen patienter är under vecka 48 kallade till Universitetssjukhuset MAS i Malmö, UMAS, för vaccination.
Publicerad 12 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Tusen patienter är under vecka 48 kallade till Universitetssjukhuset MAS i Malmö, UMAS, för vaccination. Ytterligare tvåtusen kommer att kallas och samtliga riskgruppspatienter. – Så blir det om vi bara får vaccinet i tid. Men just nu vet vi inte om vi får något alls, vilket givetvis är lite stökigt för oss, säger Sven Heidl, vaccinationssamordnare på UMAS. Hittills har 10 000 patienter i riskgruppen fått sitt influensavaccin på UMAS. Enligt sjukhusets egna beräkningar återstår att vaccinera närmare 5000 med olika kroniska sjukdomar. Enligt Region Skåne klassas runt åtta procent av länets invånare som riskgruppspatienter. Kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjuka, astmatiker, cancer- och diabetespatienter, men även gravida placeras i gruppen. – Vi vaccinerar bara de patienter som är knutna till UMAS kliniker. Alla andra som ingår i riskgruppen kallas av primärvården och vaccineras på vårdcentralerna i sina respektive åldersgrupper. Där har man inte haft samma system för att prioritera riskgrupper, berättar Sven Heidl. UMAS klarar i nuläget inte av att hantera fler vaccinationer än planerat. Samtidigt har man tagit emot åtskilliga av primärvårdens patienter som remitterats till UMAS, just för att de tillhör riskgruppen. Men fortfarande finns det åtskilliga ovaccinerade skåningar i riskgruppen. Enbart vid Universitetssjukhuset i Lund väntar 2500 patienter på sin spruta. Sven Heidl: – Och så finns det en stor grupp som går hos privatläkare. Till exempel hjärt- och lungsjuka. Inte heller de har fått vaccin. Men vi kan tyvärr inte ta emot dem.

Pernilla Nielsen NegrénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.