Antalet sjuka ökar och nu används väntboden

Hässleholm Vaccinet tog slut på Hässleholms sjukhus redan i förra veckan.
Hässleholm • Publicerad 13 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Vaccinet tog slut på Hässleholms sjukhus redan i förra veckan. Och nu står det klart att man inte får mer. – Därför har vi bestämt oss för att stänga vaccinationscentralen helt och hållet. Istället hänvisar vi patienter som tillhör riskgrupperna till primärvården på vårdcentralerna. De får helt enkelt invänta sin åldersgrupp, säger Jimmy Gottfridsson, informatör på Hässleholms sjukhus. Under veckan som gått har antalet patienter med influensaliknande symtom ökat på Hässleholms sjukhus akutmottagning. – Ja, sedan den första november har totalt 18 personer sökt vård för influensaliknande symtom. Någon har haft konstaterade svininfluensa och skickats vidare till CSK – centralsjukhuset i Kristianstad, säger Gottfridsson. Vid något tillfälle förra veckan fick man användning för byggboden som fungerar som väntrum för människor med misstänkt inlfuensa. – De får välja mellan att vänta där eller i bilen. Av risk för smitta får de inte vänta bland andra patienter, berättar Gottfridsson. I början på veckan fick Hässleholms sjukhus öppna upp avdelning 38 C som står redo om trycket blir för stort. – Jo, men det har inte med svininfluensan att göra utan beror på det allmänna trycket på antalet vårdplatser på sjukhuset, säger Jimmy Gottfridsson. CSK tar bland annat emot influensasjuka från Hässleholms sjukhus. – Vi bedömer tillgången på anatlet vårdplatser som gott inför helgen. Just nu har vi mellan 25 och 30 vårdplatser lediga. Det är lite mer än vi brukar ha, säger Margareta Svalner, informatör på CSK. På fredagseftermiddagen fanns det totalt fem inlagda patienter på CSK som kan relateras till svininfluensa. – Vi har ett konstaterat fall och tre misstänka samt ett litet barn som kom in under eftermiddagen med misstänkt influensa, säger Margareta Svalner.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.