Församlingar tittar i backspegeln

Hässleholm Hörja och Matteröds församlingar uppgår som bekant i Finja församling och får namnet Tyringe församling vid årsskiftet.
Hässleholm • Publicerad 13 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Hörja och Matteröds församlingar uppgår som bekant i Finja församling och får namnet Tyringe församling vid årsskiftet. Nästa vecka bjuder kyrkoråden i både Hörja och Matteröd in till avslutningssamkväm för att titta i backspegeln och informera om framtiden. Först ut är Hörja på tisdag kväll. Bland annat har Sven Johansson tittat i gamla protokoll och grävt fram underhållande och intressant fakta om kyrkan i Hörja. – Den byggdes någon gång på 1400-talet, då var den ungefär två tredjedelar av dagens storlek. Sen byggdes den till på 1700-talet och 1924 byggdes tornet, berättar Sven. Han har några anekdoter på lager som han tänker bjuda på på tisdag. Kan du ge ett smakprov? – Jag läste några väldigt svårlästa och otydliga protokoll från 1800-talet som berättade om hur kyrkan kallade in folk och delade ut varningar. Om man exempelvis hade oenigheter i äktenskapet eller inte skickade sina barn till skolan kunde man få en varning. Finja kyrkokör medverkar och kyrkorådet bjuder gästerna på kaffe. Avslutningsvis blir det information om vad som händer när tre församlingar blir en 1 januari 2010. Kyrkorådet i Matteröd bjuder in till en späckad eftermiddag söndag 22 november. Då iklär sig tidigare kyrkoherden Lars-Ivar Ericson rollen som Lasse Holmqvist/Ingvar Oldsberg. Ericson ska vara "programledare" när kyrkomusiker Maj-Lis Risberg tar plats i soffan för att möta tidigare distriktspräster och andra anställda i Matteröds församlings egen version av "Här är ditt liv". Det blir tillbakablickar och minnesbilder från verksamheten. Kyrkokören medverkar även i Matteröd och Lars-Ivar Ericson hoppas på god uppslutning.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.