Ska börja ta hand om sig själv

Personligt För några veckor sedan lämnade Caroline Krook ifrån sig biskopsstaven och sin tjänst som biskop i Stockholm.
Personligt • Publicerad 13 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
För några veckor sedan lämnade Caroline Krook ifrån sig biskopsstaven efter 40 år i tjänst. Foto: Louise Berg/Stockholms stift
För några veckor sedan lämnade Caroline Krook ifrån sig biskopsstaven efter 40 år i tjänst. Foto: Louise Berg/Stockholms stift

För några veckor sedan lämnade Caroline Krook ifrån sig biskopsstaven och sin tjänst som biskop i Stockholm. Nu kommer det bli mer tid över för andra intressen som att gå på teater, hålla föredrag, skriva artiklar eller bara delta i vanliga församlingskvällar. – Sen ska jag börja ta hand om min pensionärskropp och börja simma, lägger hon till. Redan under sin tid som fängelsepräst i Lund i början av 1970-talet blev Caroline känd för sitt engagemang, åtminstone i Skåne. 20 år senare utsågs hon som första kvinna till domprost och blev känd för hela svenska folket. Snart visade hon prov på att likt en moder kunna värna om ett helt lands folk. Fyra år efter utnämningen förliste passagerarfärjan Estonia i Östersjön. Efter den av sorg förstummande katastrofen var Caroline den som med omsorgsfullt valda ord höll gudstjänster i bland annat i tv. Därefter har prästen, domprosten och sedermera biskopen hamnat i blickfånget för sitt agerande fler än en gång. Bland annat dömdes hon till böter efter att hon vägrat lämna ut de personliga brev som hon fått från stiftets präster till en journalist. Något som hon i dag säger handlade om att hålla sitt löfte. – Hade jag sagt att jag inte skulle lämna ut breven så skulle jag inte det, säger hon kort och gott. Värre var det när en domprost avgick i samband med att Caroline stödde utställningen Uppenbarat på Kulturhuset. Om detta säger hon att det är obegripligt varför vissa inte tyckte om den utställningen. – Men jag har aldrig varit rädd för att visa var jag står och vad jag tycker. Det gällde även frågan om asylsökande och utvisning av flyktingar då Caroline tillsammans med förre ärkebiskopen K G Hammar öppet kritiserade regeringen för deras omänskliga politik när de utvisade de apatiska flyktingbarnen. – Vi sade tydligt att det här kommer den svenska regeringen att få skämmas över, och det är ungefär det man säger nu. I dag är det betydligt fler kvinnor än män som prästvigs.– Tror du att synen på prästerskapet kommer att förändras i och med att det blir ett kvinnoyrke? – Det har den redan gjort. Prästens roll var förr ganska auktoritär, men vi predikar inte längre ovanför människors huvuden. Och det är inte bara prästyrket som genomgår den förändringen utan även andra yrken, som läkare, lärare, musiker, psykologer. Man kan undra var männen håller hus någonstans.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.