Skräckfylld sträckläsning

Kultur och Nöje För alla som gillar japanen Haruki Murakamis romaner, där dröm och verklighet tycks glida samman, finns det all anledning att skaffa Främlingar av Taichi Yamada (originalpocket på Natur & Kultur).
Publicerad 16 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021

För alla som gillar japanen Haruki Murakamis romaner, där dröm och verklighet tycks glida samman, finns det all anledning att skaffa Främlingar av Taichi Yamada (originalpocket på Natur & Kultur). Yamada som också kommer från Japan har tagit upp ett traditionellt spökmotiv och använder det för att berätta om en modern människas livskris. Huvudpersonen, Harada, är en medelålders framgångsrik tv-manusförfattare som har förlorat kontakten med sin son efter en skilsmässa. Haradas egna föräldrar omkom i en trafikolycka när han var tolv år. Nu möter han ett par i 30-årsåldern som verkar vara fullständigt identiska med de bortgångna föräldrarna. Om de är spöken så är det i så fall fråga om väldigt snälla spöken och Harada trivs i deras sällskap. Därför besöker han ofta sina nya vänner och går som en son i huset. Människor i Haradas omgivning tycker emellertid att han gradvis börjar se allt mer tärd och sjuk ut. Kan det möjligtvis ha med hans nya umgänge att göra? Och vem är egentligen den mystiska grannkvinnan som Harada har börjat träffa? De har en sexuell relation men likt en figur i en folksaga tvingar hon honom att avge ett heligt löfte. Han får aldrig någonsin se på hennes bröst. Gör han det så kan konsekvenserna bli förödande. Genom att väva in modern psykologi i den sagoaktiga historien lyckas Yamada göra den till något alldeles extra. Boken är ett måste för den som fördrar smygande skräck.

En verklig klassiker i genren är Golem av Gustav Meyrink. Boken skrevs på tyska 1915 och kom året därpå i översättning till svenska av Ernst Klein. Carl-Michael Edenborg har fräschat upp den gamla översättningen och även skrivit ett intressant efterord där det bland annat berättas om den märklige Meyrink som tillbringade tjugo år av sitt liv i Prag. Den som varit i den tjeckiska huvudstaden vet att något av den magiska stämningen från svunna tider fortfarande kan förnimmas i stadens gamla kvarter. Det är också där, i stadens judegetto, som Golem utspelar sig. Egentligen är Golem så mycket mer än en skräckroman, den är en lek med identiteter och ett porträtt av en stad där drömmar och mardrömmar förvrider perspektiven. På många vis är det en överraskande modern roman och som läsupplevelse något långt utöver det vanliga.

Strax innan det var dags för årets haloweenfirande hade Månpocket den goda smaken att ge ut en ny upplaga av den nutida vampyrklassikern En vampyrs bekännelse (det engelskspråkiga originalet utkom 1976) av Anne Rice. Den som inte läst boken tidigare har kanske sett filmversionen med Tom Cruise i rollen som den egotrippade vampyren Lestat och Kirsten Dunst som vampyrflickan Claudia. Romanen inleds med ett samtal mellan en ung journalist och Louis, en sorgsen vampyr som börjar berätta sin historia. Berättartekniskt var detta ett nytt grepp och man kan utan överdrift säga att Ann Rice banade väg för en ny typ av vampyrberättelser. Har du sett och uppskattat True Blood på tv men aldrig läst något av Ann Rice så är det läge att göra det nu.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.