Mamma Mia till Tivoli

Kultur och Nöje Det avslöjades att Anne Linnet ska sätta ord till danska Mamma Mia.
Publicerad 17 november 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Björn Ulvaeus var på plats för att träffa det danska teamet. Foto: Yvonne Erlandsson
Björn Ulvaeus var på plats för att träffa det danska teamet. Foto: Yvonne Erlandsson

Det avslöjades att Anne Linnet ska sätta ord till danska Mamma Mia. Ett val som Björn Ulvaeus var mycket nöjd med, berättade han inför den samlade pressen på Tivoli på måndagen. – Jag kom hit för att träffa castet, men också för att träffa en viss person som jag beundrat i många år, men aldrig träffat. Det var för många år sedan, jag satt i bilen och satte på radion. Det kom en speciell kvinnoröst, som talade till mig. Jag förstod inte allt, men fick en del nyckelord som "öjne" och "löjne". Det var en dunderhit, jag var tvungen att köpa den direkt. Anne Linnet som sjöng på bilradion den gången ska nu göra de danska sångtexterna till Mamma Mia. – Jag ser fram emot att få höra dem, säger Björn Ulvaeus. Det är tio och ett halvt år sedan som Mamma Mia hade premiär i London. – Det är konstigt att tänka tillbaka, säger Björn Ulvaeus. När vi drog i gång projektet för 12-13 år sedan tänkte vi;" Man kan sätta ihop några låtar och skriva en historia. Det blir ett intressant experiment. Man kan säkert spela det på någon teater någon månad." Att ta in succén som Mamma Mia gjort är svårt, tycker Björn Ulvaeus. – Det känns konstigt att den blivit något av den största musikal som funnits och en så stor musikalfilm. Björn Ulvaeus ser inte slutet på Mamma Mia ännu. Inte på ett bra tag. Däremot tror han inte på någon fortsättning. Trots att Amanda Seyfried, som spelade Sophie i filmen, nyligen uttalade att detta var på gång. – Jag vet inte vad Amanda vet som inte jag vet. En fortsättning skulle handla om ett par i övre medelåldern, kanske skilsmässa. Och det finns inte låtar. När Judy Craymer, Catherine Johnson och jag gjorde Mamma Mia hade vi hundra låtar att välja bland. Vi valde de som passade. Det har också ryktats om en "prequel", det vill säga en fortsättning som utspelar sig före historien i Mamma Mia? – Ja, Universal Pictures har varit intresserade, men det är stora svårigheter. Diskussioner förs, mer kan jag inte säga. Det är svenska produktionsteamet Per Se, Per C Hansson och Bengt Bauler, som ligger bakom danska uppsättningen, som får premiär 15 oktober nästa år. Det var efter Mamma Mia i Göteborg som de började leta efter en ny spelplats och fastnade för Tivoli i Köpenhamn. – Vi tror att Mamma Mia och Tivoli är en fantastisk kombination, säger Per C Hansson. Det är två starka varumärken, med samma målgrupp och feelgood-känsla. – För ett år sedan tog vi kontakt med Tivoli och frågade om det var möjligt att göra Mamma Mia här. Och det var det, säger Bengt Bauler nöjt.

När det sätts upp musikaler i Köpenhamn brukar en hel del av de medverkande vara svenskar. Den här gången var det endast några få svenska musikalartister i ensemblen. Nikola Stankovic från Nybro och Fredrik Simonsen Hebrand från Malmö ska båda vara swing. Ett tufft jobb, tror de båda. – Vi ska i princip sitta och vara beredda om någon blir sjuk, berättar Fredrik. Och vi ska kunna hoppa in för fyra stycken i ensemblen, vilket betyder att vi måst e lära oss fyra roller. – Det lär bli en del inhopp, med tanke på att det är sju föreställningar i veckan, säger Nikola. Fredrik jobbar just nu med High school musical, medan Nikola håller på att gå klart sin utbildning på Musikalakademin i Göteborg.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.