Gravstensmuseum planeras i Sibbhult

Broby Utställningen ska visa gravar från skilda epoker och av olika typer, från riktigt gamla till nyare som formgivits av konstnärer.
Publicerad 18 november 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

Utställningen ska visa gravar från skilda epoker och av olika typer, från riktigt gamla till nyare som formgivits av konstnärer. Gravstenar där gravrätten upphört och stenen lämnats till församlingen är tänkta att flyttas. Främst gäller det gravstenar från Hjärsås, men även sådana som står på andra kyrkogårdar i Skåne kan bli aktuella. "Det kan gälla gravstenar som nu står bevarade på sin ursprungliga plats på en kyrkogård eller gravstenar som ställts åt sidan för att destrueras eller eventuellt bevaras under obestämd tid", skriver Länsstyrelsens handläggare Ragnhild Claesson som nu tittar på om projektet är möjligt. Utöver Stenriket och Hjärsås församling är även Stenforsaskolan med sin stenhuggarutbildning inblandad. Syftet är att belysa traktens stenhuggartradition och gravstenarnas kulturhistoria ur en hantverksaspekt. Utställningen skulle samtidigt fungera som en inspiration vid utformningen av framtidens gravstenar. Men frågan är kontroversiell. Länsstyrelsen har gjort ett besök på platsen och konstaterar att det finns ett värde i att gravstenarna står kvar där de en gång uppfördes. "De äldre gravstenarna utgör viktiga delar av befintlig kyrkogård och dess gestaltning där de redan finns i sin kontext" slår handläggaren Ragnhild Claesson fast, och föreslår att församlingen istället tar fram en broschyr med exempel på olika gravstenar. Innan frågan kan avgöras måste också Riksantikvarieämbetet, Lunds stift och Regionmuséet i Kristianstad yttra sig. Hjärsås kyrkoråds ordförande Kjell-Inge Malm vill ännu inte kommentera planerna.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.