Svenska pallplatser i Norge

Sport Världscuppremiären i norska Beitostölen, över 10 kilometer fristil, blev en minnesvärd svensk historia.
Sport • Publicerad 21 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Världscuppremiären i norska Beitostölen, över 10 kilometer fristil, blev en minnesvärd svensk historia. Charlotte Kalla tog hand om andraplatsen medan Anna Haag kom trea, hennes första pallplats i de sammanhangen. Vann gjorde norska Marit Björgen. För Haag var det en efterlängtad framgång. Moratjejen slog igenom för två år sedan, men två femteplatser var det bästa i världscupen fram till lördagens pallträff. - Det här betyder jättemycket. Jag har varit så nära men inte lyckats. Det är en lättnad att jag äntligen fick till det, sade Anna Haag. Haag var 7,5 sekunder bakom Kalla och 15 före Kristin Störmer Steira. Utan ett fall för norskan hade Haag nog fått finna sig i att bli fyra. - Det var svåråkt, det regnade i går och var isigt i spåren, sade Haag. Det var jättefladdrigt, jag var djävulskt nära att falla några gånger. Steira är duktig på att satsa, det var nog därför hon föll. Efter genombrottssäsongen för två år sedan hoppas Anna Haag ta ännu ett steg i vinter. Och nu är pallbarriären bruten. - Jag är bättre än för två år sedan, mer genomtränad, mer mogen. Jag har levt i den här världen i två år nu och vet vad det handlar om. Förra året hade jag för mycket sjukdomar, jag har en känslig mage. Fjolårets premiärsegrarinna Charlotte Kalla kunde inte matcha suveräna Marit Björgen den här gången. Det skiljde nästan 30 sekunder. - Det här var ett bra kvitto, sade Kalla. Inte som Gällivare i fjol, men det här är också ett bra ställe. - Det var ett utmanande före, den där avslappnade åkningen jag söker efter — den satt inte där jämt, men det hade sina orsaker med det här föret. Man fick ta det lite försiktigare på vissa partier. Det gick inte att trycka på för fullt med benen, utan man måste få tajming mellan överkropp och ben så det var en utmaning. Kalla och Björgen har abonnerat på huvudrollerna i de senaste årens världscupöppningar. För två år sedan vann Björgen med Kalla som trea. Förra året vann Kalla och Björgen var tvåa. Nu var rollerna ombytta igen. - Skönt att vara tillbaka. Det var en evighet sedan jag var här sist, sade Björgen om sin 31:a världscupseger. Det var faktiskt två år sedan som den forna norska skiddrottningen vann i världscupen senast. Med annorlunda träning, ny tränare, hjälp av psykolog och stängd dörr till media har Björgen blivit att räkna med igen efter flera tunga år. Även Anna Olsson är tillbaka i gammal god form. 14:e-platsen var hennes bästa i fri stil. - En så här bra säsongsupptakt har jag inte haft sedan OS-året, sade OS-mästarinnan från 2006.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.