Världen möttes på ett hotat bibliotek

Hässleholm Men det som från början var tänkt att bli ett kampmöte för biblioteket utvecklades sig till något annat; ett stöd för det fria ordet.
Hässleholm • Publicerad 22 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Bertil Torekull fängslade kollegor och åhörare på biblioteket i Vittsjö. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Bertil Torekull fängslade kollegor och åhörare på biblioteket i Vittsjö. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Men det som från början var tänkt att bli ett kampmöte för biblioteket utvecklades sig till något annat; ett stöd för det fria ordet. Kultureftermiddagen samlade gott om folk i Hemgården som till att börja med fick lyssna på Claes Ruderstam som berättade om husets historia som startade redan 1906 Därefter var det Lena Sundströms tur att resonera kring främlingsfientligheten med avstamp ur sin egen bok "Världens lyckligaste folk" som hon skrev efter en längre vistelse i Danmark. – Jag reste till Danmark eftersom de ligger före oss, där fick Dansk folkeparti en vågmästarroll redan 2001, en roll som Sverigedemokraterna kan få i Sverige efter valet i höst. Arbetet med boken har lett henne till insikten att främlingsfientligheten ökar ju mer fokus som sätts på negativa aspekter kring invandring.

–Främlingsfientlighet är heller inte kopplat till hur många invandrare det finns i ett visst område. Dansk folkepartis starkaste fästen är på orter där det finns få invandrare, förklarade hon. Hon hade inte några färdiga recept för att bekämpa främlingsfientlighet . Mer än möjligen ett råd: – Man ska kräva mer rakryggad hållning av sina politiker, lyssna på dem som går sin egen väg. Om politikerna hela tiden ändrar sig efter opinionen, varför behöver vid då politiker, frågade hon sig. Bertil Torekull reste i sitt anförande till Sarajevo och till det utbombade nationalbiblioteket. –De bosnienserbiska styrkorna ville utplåna kulturen, det var syftet. Att lägga ned bibliotek är andlig bombning av kulturen. Man måste alltid slåss för det fria ordet och böckernas helighet, det finns alltid de som vill tysta det fria ordet, sa Bertil Torekull. Medverkade gjorde även Gustav Fridolin och Gösta Hultén.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.