Allt fler ungdomar missbrukar hasch

Hässleholm Fältgruppen utför drogtest av ungdomar och bara det senaste året har dessa tester ökat med det tredubbla, från 90 till 300.
Hässleholm • Publicerad 23 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Kristina Persson
Kristina Persson

Fältgruppen utför drogtest av ungdomar och bara det senaste året har dessa tester ökat med det tredubbla, från 90 till 300. Drogtesterna sker ofta på initiativ av skolpersonal eller föräldrar. Enligt drogvaneundersökningen 2009, som utfördes på niondeklassarna i Hässleholm, visade det sig att 7,4 procent av pojkarna någon gång provat droger. Siffran för tjejerna var 7,6 procent. Trots detta utförs majoriteten av Fältgruppens drogtest på killar. Mycket spelar in, tror fältarna, varför haschet ökar bland unga i Hässleholm, men inte bara här. Det är samma tendens i hela landet. Haschet når Skåne och Hässleholm på flera olika sätt. Närheten till Öresundsbron gör sitt till och sannolikt, misstänker fältarna, blev det en del skördar i cannabishusen runt om i Hässleholms kommun innan polisen kom odlarna på spåren. – Tillgången är inget problem. Det som inte får plats på gatan i Malmö kommer hit, säger Patrik Svensson, en av fyra i socialförvaltningens fältgrupp. Fältarna ser det som ett bekymmer att inställningen till hasch har ändrats bland unga. – Haschrökningen har avdramatiserats. Det har blivit något som "vanliga" ungdomar gör, säger Patrick och tillägger: – Men hasch är knark och det blir ofta inkörsporten till andra droger. För att stävja missbruket är det av största vikt att engagera sig som förälder. Det är viktigt att våga lägga sig i och våga vara obekväm, men också att hålla sig uppdaterad och skaffa sig kunskap vad gäller ungdomstrender idag. – Ring fotbollstränaren, skolan och kompisars föräldrar och fråga om du är orolig för din tonåring. Agera, uppmanar Camilla Wik och fortsätter: – Många föräldrar som har barn som missbrukat eller är i missbruk har tidigt haft en känsla av att något inte stått rätt till, så vänta inte för länge om du tycker att ditt barn förändras utan lita på din magkänsla. Fältarna har flera goda råd till tonårsföräldrar som oroar sig. Det kan vara läge att reagera om flera av ne-danstående punkter stämmer in på tonåringen: x Sömn, matvanor och humör ändras. x Förändrat umgänge. x Hemlighetsfull. x Förändrad ekonomi. x Likgiltighet inför saker som tidigare engagerat. x Skolk och försämrat skolarbete. – Som förälder är du den stora förebyggaren. Men vi finns också om ni behöver stöd eller råd, säger Kristina Persson i Fältgruppen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.