Nu snurrar det för fullt i Isgrannatorp

Skåne/Kristianstad Vindkraftverk är ett hett samtalsämne, och många är åsikterna om dess vara eller icke vara.
Publicerad 23 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
vd för Eolus
vd för Eolus

Vindkraftverk är ett hett samtalsämne, och många är åsikterna om dess vara eller icke vara. Men för Bengt Simmingsköld, vd på Eolus, är det inget snack. Vara. I tre månader har det byggts på åkrarna i Isgrannatorp men nu är det färdigt, och igår tryckte Bengt Simmingsköld på startknappen för de tre vindkraftverken. –Det har tagit lite lång tid att bygga de här. Normalt sett ska det bara ta en månad, säger Bengt. Anledningen till att det tog lite längre tid den här gången var att ett fundament behövde förbättras – den gamla sjöbottnen gjorde sig påmind. –Nu har vi 36 betongpålar i marken, och dessutom gjutet ner järnstag. Totalt väger fundamentet 12 000 ton kilo, förklarar projektledaren Mikael Bengtsson. Dessutom försenades bygget på grund av att det blåste lite för mycket(!) när rotorbladen skulle sättas på plats. Verken, som står med 400 meters mellanrum, har en totalhöjd på 139 meter. Och varje vindkraftverk kan som max producera 2 000 kW, och tillsammans ska de tre vindkraftverken kunna försörja 7 000 personer. –Vi var tvungna att bygga så högt för att få tag i vinden som kommer över åsen, säger Bengt som nu planerar för tre nya vindkraftverk parallellt med de nyinvigda. Hittills har Eolus byggt drygt 200 vindkraftverk, och fram till och med augusti ska de bygga 50 stycken till. Så visst snurrar det på för Bengt Simmingsköld och hans företag Eolus. Det bevisas om inte annat av att dagens Industri nyligen utsåg dem till årets Gasellföretag i Skåne.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.