56-åring dömd för yxhot

Nyheter En 56-årig man från Kristianstad dömdes på tisdagen till dagsböter för hot mot tjänsteman.
Publicerad 24 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

En 56-årig man från Kristianstad dömdes på tisdagen till dagsböter för hot mot tjänsteman. 56-åringen ska i januari i år ha lagt en miniatyryxa på åklagarbordet under en huvudförhandling i tingsrättens lokaler i Kristianstad. Åklagaren på plats kände sig då hotad. Mannens gärning "har varit otillbörlig och medfört lidande, skada eller annan olägenhet för åklagaren", menar man i stämningsansökan. Den åtalade 56-åriga mannen bestred ansvar för brott. Han menade att miniatyryxan var en penna med en stenflisa på och att det hela inte var menat som ett hot, utan mer som en krigsförklaring. Idén säger han sig ha fått från indianböcker han läst. Tingsrätten valde dock att gå på åklagarens linje. 56-åringens syfte "var att i vart fall underförstått hota åklagaren med våld", skriver rätten i sin bedömning. Och vidare: "Det krävs inte att den som gärningen riktas mot blir rädd för att en gärning är att bedöma som hot mot tjänsteman. Omständigheterna är sådana att gärningen ska bedömas som ringa". 56-åringen ska nu betala 50 dagsböter på 50 kronor.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.