Inget avgörande om sammanslagningen

Malmö Klockan fem på måndagseftermiddagen avbröts debatten i Region Skånes fullmäktige.
Malmö • Publicerad 24 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Klockan fem på måndagseftermiddagen avbröts debatten i Region Skånes fullmäktige. Då var inte ens ett beslut fattat gällande punkt ett, om oförändrad landstingsskatt på 10,39 kronor. Debatten, som hölls i Kristianstad, handlade i huvudsak om hela budgeten nästa år och planerna för ekonomin åren 2011 och 2012. Knäckfrågan är dock om Skåne ska slå ihop sina två storsjukhus till ett. I Region Skåne består majoriteten av Femklövern, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet. De fem har ett gemensamt budgetförslag som alltså antogs i regionstyrelsen på måndagsförmiddagen. I Femklöverns budget finns förslag på att slå ihop de båda universitetssjukhusen Usil i Lund och Umas i Malmö. Det nya sjukhuset är tänkt att heta Skånes universitetssjukhus, Sus. Med en sammanslagning hoppas Femklövern kunna dra ner med upp till 300 tjänster. Majoriteten har kraft att genomdriva sin budget även i fullmäktige. Men mot förslaget står bland annat det största partiet Socialdemokraterna med en dryg tredjedel av mandaten. Debatten i fullmäktige blev långdragen. Socialdemokraterna menar att en sammanslagning inte gynnar patienterna. Partiet hotar att riva upp en sjukhussammanslagning om de vinner landstingsvalet nästa höst. Även Vänsterpartiet är tydligt mot en sjukhussammanslagning. Till skillnad mot majoriteten vill vänsterblocket höja landstingsskatten, (S) med 60 öre och (V) med 30 öre. Budgetdebatten och frågan om sjukhussammanslagning fortsätter i dag tisdag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.