Minnesluckor skapade problem vid rättegång

Hässleholm Stämningsansökan löd så här: NN (den åtalade) har den 4 november misshandlat NN (målsäganden) genom att ta tag i hennes huvud och dunka det i golvet och väggen, sparkat henne i huvudet samt satt sig på henne och tryckt åt kring halsen.
Hässleholm • Publicerad 24 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Stämningsansökan löd så här: NN (den åtalade) har den 4 november misshandlat NN (målsäganden) genom att ta tag i hennes huvud och dunka det i golvet och väggen, sparkat henne i huvudet samt satt sig på henne och tryckt åt kring halsen. Misshandeln har förutom smärta orsakat blåmärke och svullnad i bakhuvudet, skada i pannan samt blåmärke på armen. NN (målsäganden) har under slutskedet av misshanden förlorat medvetandet." Misshandeln skedde på en adress i Hässleholm. Den tilltalade, en 37-årig man, och tillika inneboende hos offret kunde inte kasta så mycket ljus över vad som hänt och vad värre var så kunde inte offret det heller. Båda hade ätit lugnande tabletter samt druckit starkcider före misshandeln och till detta kommer att kvinnan lider av svår adhd. Klartlagt blev ändå att 37-åringen en stund tidigare blivit starkt uppretad över att kvinnan envisats med att dyka ner i en kläd- insamlingscontainer för att ta kläder. Lamellerna gjorde dock att hon fastnade så illa att mannen fick hjälpa henne loss. – Hon hängde där och flaxade i öppningen. Jag skämdes som en hund, berättade 37-åringen som i samband med detta bjöds på de lugnande tabletterna. -– Hon är inte snål. En stund senare hade paret hunit hem till 37-åringens mamma och det var där bråket satte igång. Mamman blev rädd och sprang in till grannen för att ringa polis och såg därmed enbart början samt slutet av misshandeln. Eftersom hon är anhörig till den tilltalade behövde hon heller inte vittna under ed, men det blev till slut hennes vittnesmål samt läkarens journalanteckningar som fick ligga till grund för domen. 37-åringens sista minne var att han tog tag i kvinnans arm. Sedan vaknade han upp i arresten ett dygn senare. – Jag minns inte ens att jag åkte polisbil. Dessförinnan hade han själv skurit sig i armen. På grund av sin adhd hade kvinnan svårt för att hålla tyst under rättegången och varnades vid ett tillfälle av domaren att om hon pratade en gång till skulle hon få vänta utanför. 37-åringen dömdes för delar av misshandeln till skyddstillsyn med föreskriften att underkasta sig öppenpsykiatrisk vård för sina besvär (något som redan pågår).

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.