”Etiskt kött finns inte”

Hässleholm – Det är bara vegetarisk julskinka du kan äta med gott samvete, förklarade Robert Olsson från Malmö.
Hässleholm • Publicerad 25 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Djurrättsalliansen kom till Hässleholm för att prata om grisindustrin. -Jag är inte förvånad över avslöjandena
Djurrättsalliansen kom till Hässleholm för att prata om grisindustrin. -Jag är inte förvånad över avslöjandena

– Det är bara vegetarisk julskinka du kan äta med gott samvete, förklarade Robert Olsson från Malmö. Alliansen pekade också ut Mellby Gård i Norra Mellby och Maglasäte Gård som två av gårdarna som anmälts för brott mot djurskyddslagen. Djurrättsalliansens representanter tog sig till Stortorget för att dela ut informationsmaterial och samla in pengar. Flera hässleholmare stannade för att prata. Gunnar Borglin var inte förvånad över tisdagens avslöjande av vanvård och djurplågeri på vissa grisgårdar.

– Nej, jag har sett många lantbruk och är tyvärr inte förvånad. Men jag tänker inte sluta äta kött för det. Den ståndpunkten ville Johanna Hennum Hoogendoorn från Lund diskutera. Hon tycker det är fel att äta kött, något som också är Djurrättsalliansens ståndpunkt. Man ska inte äta något som kan känna. – Griskampanjen är i första hand till för att visa folk hur illa det är ställt på grisfarmerna. Branschen brukar alltid säga att vi i Sverige är bättre än andra länder på djurskydd, vi hävdar motsatsen. Vi har undersökt 100 gårdar och funnit brott mot djurskyddslagen i 90 procent av fallen. Det är så här det ser ut, säger Robert Olsson. Hur kan vi lita på att era uppgifter stämmer? – Rapporten är resultat av två års arbete där allt material är noga dokumenterat i från vilken gård det kommer. Vår trovärdighet ligger i materialets omfattning säger Robert som själv deltagit i flera aktioner. Vilka vill han inte säga. Har ni blivit polisanmälda? – Så vitt jag vet har vi blivit anmälda för förtal men inte för olaga intrång. Vi har enbart gått in på ställen där dörrarna varit öppna, vi har aldrig brutit oss in och också varit noga med skyddskläder så att vi inte riskerar att sprida eventuella smittor, förklarar Robert Olsson. Griskampanjen handlar om grisar, men alliansens mål är att människor inte ska äta kött alls. – Vi vänder oss helt mot köttproduktionen eftersom produktionen i sig bygger på att tjäna pengar. Det går aldrig att vara säker på att det kött man äter är etiskt rätt, anser Robert Olsson.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.