Stor avgiftshöjning med nya VA-taxan

Hässleholm Skälet bakom den föreslagna nya Va-taxan är bland annat att nuvarande taxa funnits i mer än tio år samt att en ny VA-lagstiftning infördes 2007.
Hässleholm • Publicerad 25 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Skälet bakom den föreslagna nya Va-taxan är bland annat att nuvarande taxa funnits i mer än tio år samt att en ny VA-lagstiftning infördes 2007. Grannkommunerna Kristianstad och Östra Göinge har redan infört taxan i enlighet med Svenskt Vatten, kommunernas branschorganisation avseende vatten och avlopp. I stora drag innebär den nya VA-taxan att anslutningsavgiften höjs från 83 750 kronor till 100 000 kronor för typhus A (normalvilla med årsförbrukning 150 kubik). Brukningsavgiften för normalvillan i Hässleholm ligger på 4 561 kronor per år. För fastigheter med större våningsytor eller tomtytor blir ökningen större. Anslutningsavgiften för per lägenhet i ett flerbostadshus med 15 lägenheter höjs från dryga 9 000 kronor till 26 500 kronor per lägenhet. "Skälet till att höjning föreslås är att Hässleholms Vatten i högre grad ska bli självfinansierade vid dels nyexploateringar men framförallt förbättra finansieringsförutsättningarna för VA-utbyggnad i befintlig gles bebyggelse",. "Detta skulle innebära att Hässleholms Vatten får bättre ekonomiska förutsättningar att kunna ansluta befintliga bebyggelseområden där fastigheterna idag har bristfälliga enskilda avloppsanläggningar". Så skriver Hässleholms Vatten i sitt förslag till ny VA-taxa. Brukningsavgifterna föreslås dessa bli oförändrade. Den största konkreta förändringen innebär att begreppet dagvattenavgift införs som en del av taxans fasta avgift. Det innebär att abonnenter som inte utnyttjar Hässleholms Vatten för dagvattenavledning får en taxesänkning på 243 kronor per år. Vid sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott deltog inte oppositionsrådet Tommy Nilsson (S). Han har begärt in ytterligare underlag och vill avvakta ställningstagande till kommunstyrelsen. Han anser bland annat att höjningen av anslutningsavgiften är stor. Till kommunstyrelsemötet kommer vd Henrik Brink från Hässleholms Vatten att ytterligare klargöra förslaget till ny VA-taxa. Beslut om nya VA-taxa tas i kommunfullmäktige. Hela förslaget finns att läsa på www.hassleholmsvatten.se

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.