Uppgiven oro hos förskolepersonal

Hässleholm Förslaget är en del av det sparpaket på totalt 33 miljoner kronor som barn – och utbildningsnämnden tagit fram och som kommunfullmäktige ska besluta om på måndag.
Hässleholm • Publicerad 25 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
På förskolorna Fornbacken och Vildmarken går verksamheten för fullt. Ingen förstår hur man ska kunna driva vettig verksamhet med ännu flera barn. Foto: Arne Forsell/bildbyrån
På förskolorna Fornbacken och Vildmarken går verksamheten för fullt. Ingen förstår hur man ska kunna driva vettig verksamhet med ännu flera barn. Foto: Arne Forsell/bildbyrån

Förslaget är en del av det sparpaket på totalt 33 miljoner kronor som barn – och utbildningsnämnden tagit fram och som kommunfullmäktige ska besluta om på måndag. Cirka fyra miljoner av pengarna ska sparas in på personal inom barnomsorgen. Därtill kommer ett tidigare sparbeting på 2,7 miljoner kronor på barnomsorgen som till viss del också ska åstadkommas med indragning av personal. Totalt handlar det enligt förvaltningschefen Lars Johansson om att cirka 15 tjänster ska bort, vilket innebär fler barn per anställd och att barngrupper i vissa fall blir större. Inga akutförskolor öppnas nämligen, förskolebarnen ska tas om hand inom den befintliga organisationen. Men nu börjar både föräldrar och personal att reagera mot förslaget. På förskolorna Fornbacken och Vildmarken är personalen mycket besvikna på förslaget. Det går stick i stäv med de pedagogiska målsättningarna. För Norra Skåne berättar personalen om en verksamhet som redan går på max. Det är trångt, bullrigt, stressigt och mycket tunt med personal. Att lokalerna ska kunna ta emot ännu fler barn tror ingen på. - Vi ser inte hur det här ska fungera. Det blir stökigare och mer konflikter. Vi har många små barn som är här långa dagar, från 06.30 till 17.00. Vad är det egentligen för miljö vi erbjuder barnen? Barnen är vår framtid och på det här viset stressar vi dem, samtidigt som personalen riskerar att bränna ut sig och slita ut sig, berättar de för tidningen.

Monica Osberg har jobbat på Fornbacken sedan 1995. När hon började var det 17 barn per avdelning. Idag ser det annorlunda ut. - Vi har stridit för att från och med i höstas få ner antalet till 19 barn på avdelningarna för ett till femåringar. Nu kan det bli så många som 21 barn. Vi har en läroplan att jobba efter, men hur vi ska kunna leva upp till den vet jag inte. Kollegan Nina Jacobsson fyller i. - Det här är verkligen en jättetråkig utveckling, vi kan inte göra vårt jobb som det är tänkt. Vi får vara barnens språkrör, det är de som drabbas, konstaterar hon. Även föräldrar på förskolorna har reagerat. Och på tisdagen lämnades det in protestlistor mot besparingarna från föräldrar i Vinslöv.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.