Fartsyndare kan få hembesök

Nyheter Från Rikspolisstyrelsen kommer nu signaler om hårdare tag mot fartsyndare som vill lura fartkameror.
Publicerad 26 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
I fjol resulterade fartkamerorna i 60000 böteslappar. Men merparten av bilderna gallras bort som odugliga. Foto: Fredrik Sandberg/scanpix
I fjol resulterade fartkamerorna i 60000 böteslappar. Men merparten av bilderna gallras bort som odugliga. Foto: Fredrik Sandberg/scanpix

Från Rikspolisstyrelsen kommer nu signaler om hårdare tag mot fartsyndare som vill lura fartkameror. Polisintendent Mattias Andersson, ansvarig för trafikfrågorna, vill satsa på uppsökande verksamhet och hembesök. Men hembesök är egentligen inget nytt. Det förekommer i viss utsträckning redan, berättar Thomas Modigh, chef för länstrafikpolisen i Skåne. Det är Rikspolisstyrelsen som hanterar ärenden med oklar föraridentitet. Men struntar den misstänkte i att svara läggs utredningarna ut på länspolisen. Ärendemängden är stor, Skånepolisen har hittills år haft 342 utredningar – Först blir de kallade, fungerar inte det åker vi hem och pratar med dem. De drygt tusen fartkamerorna i landet resulterade i fjol i cirka 60 000 böter. Men det är långt ifrån alla bilder som duger. – Det är mellan 35-40 procent av bilderna som når en lagförd dom. – Bortfallet har flera orsaker. Mycket är väderberoende, men så har vi skymmande utrustning som backspeglar, solskydd och vindrutetorkare, berättar Anders Drugge, chef för polisens ATK-enhet (automatisk trafiksäkerhetskontroll) i Kiruna. Vid oklara identiteter används registreringsskylten för att spåra en möjlig förare i körkortsregistret, och då granskas även ägarens närstående. Körkortsbilderna matchas mot fartkamerans bild. Men utredningen kan köra fast av flera skäl. – Vi skickar en förfrågan till fordonsägaren... men eftersom det inte finns någon upplysningsplikt behöver man inte svara. Har man någon skälig misstänkt läggs utredningen ut till polisen lokalt. Men det är i få fall där polisen åker hem till den misstänkte. – "Hembesök" låter ju enkelt. Om någon ska hämtas måste beslut tas av en förundersökningsledare. Det är i undantagsfall man åker hem till någon. Men grundliga utredningar kan ge resultat. Sydsvenskan berättade nyligen om en skånsk bilhandlare som försökte dölja sig för en fartkamera men avslöjades på det som syntes av hakan och vilken klädsel han hade. Men Lars-Göran Samuelsson, chef för trafikpolisen i Helsingborg är skeptisk till att lägga stor energi på otydliga bilder. – Jo, jag har sett det där med hakor också. Men nej, kan man inte identifiera på fotot så gör vi ingenting heller. Men det finns anda knep. – Vi kan ställa oss manuellt vid en kamera när vi vet att en fartsyndare brukar passera vid samma tid. Det har gett resultat. – Samma sak om någon plockat av registreringsskylten och brukar passera vid samma tid. Hembesök inträffar, men det är ovanligt, påpekar han.

Karsten Bringmark
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.