Konstelever ställer ut i Sösdala

Hässleholm Utan att vara det minsta konstkunnig vågar jag påstå att verken av Ingrid Ohrbergs elever platsar på vilken konstrunda som helst.
Hässleholm • Publicerad 26 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Ingrid Ohrbergs elever
Ingrid Ohrbergs elever

Utan att vara det minsta konstkunnig vågar jag påstå att verken av Ingrid Ohrbergs elever platsar på vilken konstrunda som helst. Tavlorna lyser av elevernas intressen och personligheter. Här finns naturen och människorna, kära ting och vackra husdetaljer. – Man ser snabbt elevernas färgskala och vad de tycker om att avbilda, vad de är bra på och vad de behöver hjälp med. Ingrid Ohrberg har hållit målarkurser i snart 20 år, de senaste fyra har hon hållit till med sina elever i Tureholmskyrkans källare. Tidigare höll hon kurser i Tjörnarp, och flera av eleverna har varit med i många år. Som Ingrid Håkansson från Tjörnarp som har ägnat sitt målande åt att porträttera sina barn och barnbarn. Just nu är det ett bröllopsporträtt som fin- slipas inför söndagens utställning.

Gun Andersson har målat på beställning. En stor rödorange målning med ett ägg, och några fjädrar. Det var uppdraget. Kalle Larsson har inspirerats av ett vackerts strå. Så långt att han fått måla den på två olika dukar? Martin Carlsson har valt en segelbåt på ett lugnt hav som sitt motiv, en rofylld seglats. Alla har det gemensamma att de kan koppla av från vardagen med sitt måleri. –Det är inspirerande att måla i grupp, för det kan vara svårt att sätta igång alldeles själv därhemma, menar Ingrid och berättar att hon ibland låter eleverna få i uppdrag att måla ett stilleben av föremål hon har med sig. Men för det mesta vet konsteleverna redan vad de vill måla. En del kan måla flera tavlor under en termin. Andra nöjer sig med ett verk. På söndag visar eleverna upp sina tavlor i Tureholmskyrkan mellan klockan 14 och 16. Konstutställningen kan också ses i samband med gudstjänsten klockan 10 då söndagsskolans barn, Tillsammanskören, musiker, Dan Inge Olsson och flera medverkar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.