Livsmedelskedjor stoppar köttleveranser

Nyheter Alla leverantörer till de stora livsmedelskedjorna Ica, Axfood och Coop stoppar nu köttet från polisanmälda grisgårdar.
Publicerad 26 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Alla leverantörer till de stora livsmedelskedjorna Ica, Axfood och Coop stoppar nu köttet från polisanmälda grisgårdar. Branschens stopp för de omkring 90 polisanmälda gårdarna gäller tills vidare. Hur länge det varar återstår att se och beror på hur gårdarna sköter sig. Efter Djurrättsalliansens anklagelser om utbredd vanvård ska branschen stanna upp, granska, fundera och bli bättre i alla led, är budskapet. I butikerna kan det dock finnas kvar produkter från anmälda gårdar. Det gäller exempelvis julskinkor eftersom slakten inför julen till stor del redan har ägt rum. I slakterierna blandas djur från olika gårdar. - Man kan inte se på varje skinka vilken gård den kommer ifrån, säger Lena Sparring, Icas chef för produktkvalitet. Av det skälet återkallar varken Ica, Coop eller Axfood, som äger Willys, Hemköp och PrisXtra, några produkter. Coops presschef Magnus Nelin säger dock att det egna varumärkets rimmade skinkor, som ska säljas lagom till jul, kommer från grisar som slaktas nu. De kommer därmed inte från de anmälda gårdarna. Samtidigt har skandalen fått en politisk dimension. Företrädare för såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna beskyller regeringen och jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) för delaktighet i den uppkomna situationen. Anders Ygeman (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, begär debatt i riksdagen och hävdar i ett pressmeddelande att det har varit "förödande för kontrollerna" att djurskyddet vid årsskiftet fördes över från kommunerna till länsstyrelserna — det vill säga staten. Erlandsson slår ifrån sig. Det var för att det inte fungerade tidigare i alltför många kommuner. - I många fanns det tidvis ingen djurskyddstillsyn alls beroende på att resurserna — människorna — hade semester, var barnlediga, bytte jobb eller att kommunen nedprioriterade det här. Flera djurskyddsinspektörer säger samtidigt att de går på knäna. Det förklarar ministern delvis med att kommunerna överlämnade en jättehög med oavslutade ärenden. Men de har nu till stora delar klarats ut, hävdar han. För att djurskyddet ska bli bättre har Erlandsson kallat till möte på måndag på Jordbruksverket med företrädare för branschen, bland dem LRF. - Enligt min uppfattning är huvudproblemet att människor missköter djur. Och i grisdebatten är det i första hand ett problem som branschen har att ta tag i för att återställa förtroendet för svensk grisproduktion hos oss konsumenter. Redan före jul ska fördelningen av pengar mellan länsstyrelserna också ses över så att län med många djur får mer pengar, säger Erlandsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.