Backbjässarna visar fin form

Östra Göinge Malmö Redhawks har rivstartat säsongen.
Östra Göinge • Publicerad 27 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Robin Weihager och Anton Blomqvist. FOTO: Jonas Widerberg
Robin Weihager och Anton Blomqvist. FOTO: Jonas Widerberg

Malmö Redhawks har rivstartat säsongen. Nu har även backbjässarna från Göingebygden, Robin Weihager och Anton Blomqvist, trampat igång på allvar. Formkurvorna pekar uppåt och båda har nyligen spräckt sina målnollor. – Jag ska inte klaga, det flyter på bra, säger Blomqvist. 19-åringen från Osby fick chansen i a-laget i våras och gör nu sin första hela säsong för Malmö Redhawks. Premiärmålet stän-kte han in för drygt två veckor sedan när Leksand gästade Malmö arena. Blomqvist, som draftades av Columbus Blue Jackets i somras, kunde inte ha valt ett bättre tillfälle. –Det var lite folk från klubben och tittade på just den matchen, så det var grymt. Att få göra första målet i a-laget i en sådan match var häftigt, säger Blomqvist. Just nu är Malmö Redhawks en klubb i medvind. Halvvägs in på fjolårssäsongen var läget ett annat. Hässleholms HK-fostrade Robin Weihager var med när det stormade som värst. – Ena dagen skulle tränarna få sparken, nästa dag inte. Det var mycket snack om ekonomin och media blåste på. Sedan gick resultaten emot oss och det spekulerades hit och dit. Självklart tog det mycket energi från gruppen och man fick svårt att fokusera på rätt saker, säger han. Robin var en av spelarna som packade trunken och lämnade klubben. Norska Sparta Sarpsborg blev nästa klubbadress. – Då kändes flytten helt rätt, jag ångrar ingenting. Men Malmö fanns i tankarna hela tiden. När jag lämnade hade jag ett snack med tränarna, de önskade mig lycka till och sa att jag var välkommen tillbaka nästa säsong när klubben skulle börja om på ruta ett. 21-årige Weihager vände hem och inledde säsongen strålande. Den hårdskjutande backen spelade inspirerat under försäsongen och i träningsturneringen Nordic Trophy. – Jag hittade formen tidigt och försökte lägga ribban därefter. När vi sedan gick in i säsongen fungerade mitt spel inte riktigt lika bra. Nu mot slutet har spelet fungerat bättre och det känns som både vi och hela laget är på gång, säger Weihager som nyligen bröt en lång måltorka. – Det har gått lite troll i det där. Ju längre måltorkan håller i sig, desto svårare blir den att bryta. Som tur var trillade ett litet skitmål in mot Bofors och det var skönt, säger han. Tabellen är också skön läsning för Malmöbackarna. –Det ser bra ut. Vi ligger där vi ligger för att vi har spelat bra hockey. Nu gäller det bara att försöka hålla i och spela lika bra i fortsättningen. Mer än halva säsongen återstår, mycket kan hända, säger Blomqvist. Det går ganska tungt för Osby och Hässleholm i hockey-tvåan. Följer ni era moder-klubbar? Weihager: – Jag har inte Norra Skåne härnere och följer inte någon hockey så där jättenoga. Men min far uppdaterar mig mellan varven och så har jag lite vänner som fortfarande spelar i klubben. Vad jag har förstått har klubben haft bättre säsonger. Blomqvist: – Osby har jag faktiskt rätt bra koll på. Jag har många kompisar i laget och min lillebror har tränat med dem. Ett par matcher har jag faktiskt sett när jag varit hemma över helgen. Just nu går det väl inte så bra, men jag hoppas det vänder. Till sist, vad gör ni om fem år? Blomqvist: – Jag blev ju draftad av Columbus i somras och hoppas att jag spelar där. Mycket hårt jobb återstår, men min förhoppning och dröm är att åka över och spela hockey i NHL. Weihager: – Jag lägger inte ribban lika högt som Anton. Om fem år hoppas jag att jag spelar i elitserien med Malmö Redhawks.

Jonas WiderbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.