Artikeln saknar rubrik

Personligt Namn: Benny Torstensson Ålder: 60 år Bor: Mellbystrand Sysselsättning: Personalchef och ansvarig informatör på Nibe i Markaryd.
Personligt • Publicerad 28 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Musiken är hans liv. Benny Torstensson i Mellbystrand släpper i dagarna för första gången en skiva i sitt eget namn.
Musiken är hans liv. Benny Torstensson i Mellbystrand släpper i dagarna för första gången en skiva i sitt eget namn.

Namn: Benny Torstensson Ålder: 60 år Bor: Mellbystrand Sysselsättning: Personalchef och ansvarig informatör på Nibe i Markaryd. Intresse: Musik, sport, läsa, matlagning och resor MELLBYSTRAND Musikfantasten Benny Torstensson har medverkat i många band, men nu släpper han för första gången en skiva i sitt eget namn. - Det är en gammal pojkdröm som blivit verklighet, säger han. Musiken har alltid varit en stor del av Benny Torstenssons liv. Hans pappa arbetade som frisör och var även musiker och ledde Markaryds blåsorkester. - När Beatles slog igenom slutade alla att klippa sig, då var det långt hår som gällde. Pappa slutade som frisör och blev istället musiklärare, berättar Benny. Han är född och uppvuxen i Markaryd och gick alla skolår på orten. Gymnasiet gick han i Hässleholm på ekonomisk linje. När han var femton år gammal fick han sin första gitarr. I samma veva fick gitarrmusiken ett ordentligt fäste genom Elvis och Beatles. Första bandet som Benny var med i hette Snaphanes, som kallades för "Markaryds Beatles". Första spelningen var 1964 i Folkskolans gymnastiksal och gaget var 35 kronor. - Vi var så självsäkra, men det visade sig att det var en grej att kunna ackorden och en helt annan sak att stå på scen och spela inför en publik, säger han. De fick många spelningar på bingo i bygdegårdar, där det var ett krav på att ha någon form av underhållning för att få tillstånd till att ha bingo. - Det var en bra träning, även om folket som var där inte kom för att lyssna på oss i första hand. På nyårsafton 1968, innan sista terminen på gymnasiet skulle börja fick Benny ett telefonsamtal från kapellmästaren i Bob Stevens. - Deras gitarrist hade sågat sig i fingret och kunde inte spela på kvällens spelning i Smedstorp så jag fick hoppa in. Det var häftigt att få spela med dem. På lilla scenen bredvid spelade Lasse Stefanz för första gången. Då var killarna i bandet femton-sexton år gamla och helt okända, berättar Benny. Vid den tiden hade Bennys band splittrats och nu spelade han med Bob Stevens fyra kvällar i veckan och turnerade runt i södra Sverige. Allt mellan Göteborg och Jönköping till folkparker i Halland. Karsefors, Brante Källa och Timmerstugan för att nämna några. - Det var fantastiskt roligt. Det var ett heltidsjobb och det var en enorm bra erfarenhet att åka runt och spela så mycket. Man fick bra spelrutin på det, säger Benny. När Beatles och Rolling Stones slog igenom förändrades mycket inom musiken. - Då kom alla discon och slog ut folkparkerna. Antalet orkestrar minskade och under 90-talet bojkottades alla orkestrar av publiken, men framförallt av radion. I dag har dansmusiken fått lite upprättelse, säger han. 1971 bestämde Benny sig för att ta upp skolan igen och började studera ekonomi, personaladministration och juridik i Lund. - Jag undrar fortfarande varför jag började läsa igen. Jag vet faktiskt inte varför. Men jag gillar siffror och kombinationen med att vara personalansvarig. I Markaryd startade han bandet "Visknallarna" med tre kamrater och bandet blev populärt. De medverkade både i tv, radio, spelade på ålderdomshem och hade en låt på test till svensktoppen. - Det var en helt annan upplevelse än när jag uppträde på dansbanan. Vi spelade enkel och glad akustisk musik. Vi spelade "Klas och mas" cirka 900 gånger. Efter tolv år med bandet kände vi att det var nog och bandet splittrades, säger han. Benny hade sedan några år tillbaka arbetat på Nibe i Markaryd som tog mer och mer av hans tid. Han arbetar fortfarande på företaget och har varit där i 35 år. Men Benny kunde inte hålla sig från musiken och startade bandet Billy Boys 1992. De spelar fortfarande tillsammans på kalas, firmafester och jubileum. Nu har Benny spelat in en egen skiva som heter "Whammy Bar" som släpps i dagarna. - Det är mäktigt att stå i studion och det är en stor känsla när man är klar och nått sitt mål. Det är en gammal pojkdröm som blivit till verklighet, säger Benny.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.