Växthus sprider gifter

Nyheter Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har undersökt läckage av växtskyddsmedel kring frilandsodlingar och växthus intill vatten i västra och nordvästra Skåne.
Publicerad 28 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har undersökt läckage av växtskyddsmedel kring frilandsodlingar och växthus intill vatten i västra och nordvästra Skåne. Totalt hittades 78 av de 126 substanser som ingick i undersökningen. Flest substanser och högre halter hittades i ytvatten från de två områdena med växthusodling. Riktvärdena som satts överskreds i flertalet prover. Mest förekommande var insektsmedlet imidakloprid där halten som mest överskred riktvärdet med tusen gånger. Växthus har tidigare setts som en "sluten miljö" där riskerna för läckage av skadliga ämnen till omgivande vatten betraktats som mindre än från jordbruksmark. - Nu verkar det som om de kommer ut till omgivande vatten, säger Jenny Kreuger, utredare och forskare vid SLU. Kraven har tidigare inte varit lika höga när man bedömt risken för skadliga effekter i omgivande vatten av växtskyddsmedel som används i växthus jämfört med åkrar, enligt Kreuger. Växthusen har betraktats som slutna miljöer. Peter Bergkvist, expert på Kemikalieinspektionen, säger till Sydsvenskan att de uppmätta halterna är helt oacceptabla. - Uppgifterna i den nya rapporten kommer att leda till någon form av åtgärd. Vi måste förmodligen ompröva villkoren för medlen som används, säger han till tidningen. En tidigare undersökning som gjorts av SLU visar att växtskyddsmedlen som används i västhus till stora delar sprids genom bevattningssystemet, kombinerat med att utsläppet av överskottsvatten sker okontrollerat. Men alltfler odlare investerar i så kallade recirkulerande bevattningssystem där vattnet återanvänds. Produktion i växthus finns i hela landet, men till största delen sker den i södra Götaland, Östergötland och runt Stockholm och Göteborg. Ungefär hälften av växthusytan finns i Skåne.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.