Bedragare utnyttjar oskyldiga

Nyheter Anders Hansson, polisinspektör i Eslöv, fick första fallet på sitt bord för någon vecka sedan.
Publicerad 30 november 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

Anders Hansson, polisinspektör i Eslöv, fick första fallet på sitt bord för någon vecka sedan. – Det tog en rätt lång stund innan jag hade räknat ut hur de hade burit sig åt, säger han. Till slut hade han dock kartlagt ett nytt tillvägagångssätt för bedrägerier över nätet. Skurken skapar först ett falskt konto för säkra betalningar, knyter det till både en köp- och säljsajt och till en säljare med en riktig vara till salu. Därefter lägger skurken ut en annons om en attraktiv, dyr vara och föreslår intresserade köpare att betala via det falska kontot för säkra betalningar i stället för till skurkens eget konto. När köparen betalar sin vara går pengarna till säljaren av den riktiga varan. Köpesumman är dock många gånger större – och skurken kontaktar sedan säljaren för att ursäkta misstaget och be att mellanskillnaden sätts in på ett privat konto. Skurkens konto. Med ett kontantkorts telefonnummer registrerat i någon annans namn kan skurken meddela sig anonymt samtidigt som både den lurade säljaren och köparen tror att de kontakts av någon de vet vem det är. Kontentan blir en rad lurade personer, ofrivilligt indragna i skurkens bedrägeri. – Säljaren som har en mobiltelefon till salu för 600 kronor får 6 000 kronor insatta på sitt konto från en köpare som tror att han köper skurkens telefon för den summan. Skurken ber sedan om mellanskillnaden tillbaka och tjänar 5 400 kronor. Köparen blir blåst på både pengar och vara, säljaren blir en ofrivillig mellanhand och den person som står registrerad som innehavare av telefonnumret får skulden när köparen upptäckt att han blivit blåst. Anders Hansson menar att det är osannolikt att den här typen av bedrägeri görs enkom för några tusenlappar vid ett enstaka tillfälle. – Det krävs helt enkelt för mycket tid och arbete att förbereda ett sådant här bedrägeri för att det ska vara lönt att bara göra en gång, säger han samtidigt som han gissar att mörkertalet för hur många som drabbas är stort. Hur ska man göra för att undvika att bli lurad på det här sättet? – Det är svårt i dag – väljer man postförskott så står man där kanske med en tegelsten. Det enda säkra sättet är egentligen att träffas, titta på varan och sedan lämna över pengarna, avslutar Anders Hansson.

Helena Svensson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.