Ola klar för schlagern

Kultur och Nöje Flera veteraner fanns i startfältet när SVT presenterade 15 av artisterna i nästa års Melodifestivalen på måndagen.
Publicerad 30 november 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Flera veteraner fanns i startfältet när SVT presenterade 15 av artisterna i nästa års Melodifestivalen på måndagen. OIa Svensson tävlar i första deltävlingen som går i Örnsköldsvik den 6 februari. Han framför då låten "Unstopable" och har artister som Salem Al Fakir, Jessica Andersson och Anders Ekborg som konkurrenter. Jessica Andersson deltar med låten " I did it for love". Som den ena halvan av duon Fame knep hon förstaplatsen i tävlingen 2003 med "Give me your love" 2003, och kom femma i schlager-EM. Hon är även varit med i tävlingen 2004, 2006 och 2007. Också Andreas Johnsson är en veteran i sammanhanget. Han har deltagit i tävlingen tre gånger sedan 2006. 2008 ställde han upp med Carola med "One love". Låten kvalificerade sig dock bara till Andra chansen. Bland nykomlingarna finns bland andra metalbandet Pain of Salvation samt popstjärnan Anna-Maria Espinosa. Tre bidrag är klara sedan tidigare - SVT:s jokrar Salem Al Fakir och Darin, samt webbjokern Mist. Ytterligare två jokrar kommer att meddelas vid ett senare tillfälle. Två bidrag har redan diskvalificerats. I mitten av oktober diskades bidraget "Never heard of him" då det hade varit publicerat på nätet, och i fredags beslutade SVT att diska bidraget "Åt helvete för sent". Enligt festivalens projektledare Thomas Hall hade upphovsmännen "obstruerat" när SVT valt ut Rikard Wolff som artist för låten. Ersättare blir musikalartisten och skådespelaren Anders Ekborg, som gör debut i Melodifestivalen. Årets Melodifestivalturné inleds i Örnsköldsvik den 6 februari, och finalen är i Globen i Stockholm den 13 mars. De artister som presenterats på måndagen kommer att delta i de två första deltävlingarna. Övriga artister presenteras den 7 december. Programmet kommer att ledas av trojkan Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer och Dolph Lundgren. Startfältet i de två första deltävlingarna Deltävling 1, Örnsköldsvik 6 februari: + "A place to stay" (Upphovsman: Torben Hedlund). Artist: Jenny Silver + "I did it for love" (Lars "Dille" Diedricson, Kristian Wejshag). Artist: Jessica Andersson. + "Road salt" (Daniel Gildenlöw). Artist: Pain of Salvation. + "Singel" (Hamed K-One Pirouzpanah, Håkan Bäckman). Artist: Frispråkar'n. + "The savior" (Henrik Janson, Tony Nilsson). Artist: Anders Ekborg. + "You're making me hot-hot-hot" (Tim Larsson, Tobias Lundgren, Johan Fransson). Artist: Linda Pritchard. + "Unstopable" (Dimitri Stassos, Alexander Kronlund, Hanif Sabzevari, Ola Svensson). Artist: Ola Svensson. + "Keep on walking" (Salem Al Fakir). Artist: Salem Al Fakir. Deltävling 2, Sandviken 13 februari: + "Hippare hoppare" (Vlatko Ancevski, Vlatko Gicarevski, Mats Nilsson, Teddy Paunkoski, Otis Sandsjö, Stevan Tomulevski, Douglas Leon). Artist: Dogge Doggelito och Andra Generationen. + "Manipulated" (Sarah Lundbäck, Iggy Strange-Dahl, Hayden Bell, Erik Lewander. Artist: Hanna Lindblad. + "Innan alla ljusen brunnit ut" (Stefan Moody, Danne Attlerud). Artist: Anna-Maria Espinosa. + "Underbart" (Lina Eriksson, Johan Moraeus). Artist: Kalle Moraeus & Orsa spelmän. + "We can work it out" (Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda, Andreas Johnson). Artist: Andreas Johnson. + "Come and get me now" (Mia Rerngård, Stefan Lebert). Artist: Mist, plus ännu ej bestämt band från "Dansbandskampen". + "Manboy" (Peter Boström, Fredrik Kempe). Artist: Eric Saade. + En ännu ej avslöjad joker tillkommer. Så här avgörs Melodifestivalen 6/2 Deltävling 1 i Örnsköldsvik 13/2 Deltävling 2 i Sandviken 20/2 Deltävling 3 i Göteborg 27/2 Deltävling 4 i Malmö 6/3 Andra chansen i Örebro 13/3 Final i Stockholm Schlager-EM i Oslo: 25/5 Semifinal 1 27/5 Semifinal 2 29/5 Final

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.