Svenskarna dricker mindre

Nyheter Nedgången beror framför allt på att införsel och smuggling har minskat – Systembolaget har nämligen samtidigt ökat sin försäljning.
Publicerad 30 november 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Nedgången beror framför allt på att införsel och smuggling har minskat – Systembolaget har nämligen samtidigt ökat sin försäljning. Uppgifterna presenteras av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) vid Stockholms universitet. Konsumtionsminskningen märks bland svenskar under 50 år medan de äldre inte förändrat sina vanor. Mats Ramstedt, alkoholforskare på Sorad, understryker att inte många trodde på minskad konsumtion när införselkvoterna avskaffades 2004. Mellan mitten av 1990-talet och 2008 ökade dock konsumtionen med 20 procent. En vuxen svensk drack i fjol i genomsnitt motsvarande 9,4 liter ren alkohol. Invånare i Stockholm och Västra Götaland dricker mest: 10,2 liter. Minst dricks det i Norrland, 8,1 liter, att döma av statistiken. Sorads statistik bygger på försäljningssiffror och telefonintervjuer. 1 500 slumpmässigt utvalda svenskar utfrågas varje månad om alkoholvanor, resandeinförsel, smuggling och hemtillverkning.(TT)

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.