GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sanden ska tillbaka till stranden

Skåne/Kristianstad Ulf Mohlin bor i Åhus och har sett hur stranden försvinner bit för bit.
Publicerad 7 december 2009 • Uppdaterad tisdag 18:44
Christer Nylander (FP)
Christer Nylander (FP)

Ulf Mohlin bor i Åhus och har sett hur stranden försvinner bit för bit. Det har gjort att han börjat engagera sig i vad som måste göras för att minska de negativa effekterna av erosionen. Och enligt Hans Hansson från institutionen för vattenresurslära vid Lunds Universitet finns det en enkel lösning att motverka erosionens biverkningar. – Det enda som gäller är att återföra sanden från havet till stränderna igen, det är så man göra i alla andra länder med samma problem, säger Hans Hansson. För att väcka liv i frågan hade Ulf Mohlin bjudit in fyra skånska riksdagsmän, Johan Linander (C), Göran Montan (M), Michael Anefur (KD) och Christer Nylander (FP), för att de skulle få upp ögonen för problemet som inte är unikt för Åhus utan finns i drygt 20 svenska kommuner. I Ystad har man kommit betydligt längre med jobbet mot erosionen. Erling Alm, som är ordförande i Erosionsskadecentrum och jobbar i Ystads kommun, för en hård kamp för att få tillstånd att hämta tillbaka sanden från Sandhammarens bank till stränderna i Ystad. – Vi vet att sanden hamnar där när den driver ut, men att få tillstånd till det är svårt. Det har blivit en form av moment 22 av allting, konstaterar Erling Alm. Att hämta tillbaka sanden från havet låter som ett stort ingrepp, men det ska det inte vara. Undersökningar som geologer gjort har visat att om det överhuvudtaget blir några skador så är de ytterst små. – Sen måste man göra en jämförelse hur stor skada det blir om man hämtar tillbaka sanden, eller om man låter stranden försvinna och vilka konsekvenser det får, menar Christer Nylander som precis som övriga riksdagsledamöter var positiva till de idéer han fick höra. – Vi får bjuda in till ett möte så får de höra vad expertisen har att säga. Det gäller bara att få tag i rätt folk, konstaterar han. Och även om det bara är en liten bit av stranden som försvinner för varje dag, så är det ett akut problem. För enligt beräkningar är det så att för varje centimeter som vattennivån på världshaven stiger så kapar vågorna en meter in på stränderna. – Jag tror inte att gemene man förstår vilket problem det här egentligen är. Men säg att vågorna skulle tränga igenom banken på Äspet då skulle sjuttiofem procent av villorna stå under vatten, säger Ulf Mohlin. När det då går att minska erosionsproblemet med att ge tillbaka sanden till stränderna borde det också göras anser Hans Hansson. – Det är väl inte konstigare än att asfaltera om vägar, eller att måla om husen när det behövs.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.