Foto: Kristina Larsson

Firar jul i sin snickarglädje

Norra Skåne kikade in och fick ta del av loppisfynd och snickarglädje. Sommaren 2007 inledde David sin ettåriga tjänstledighet från jobbet som lärare för att helhjärtat ägna sig åt parets blivande hem. Från grunden byggde han upp ett timmerhus som plockats ned i Småland och legat i malpåse i en lada under många år. I våras hade paret kommit så långt att de kunde flytta in. Idag sprakar elden i den stora bakugnen, en saffranskaka står på bakning i det grågröna köket och ett par rum är helt klara. För närvarande är det paus i renoveringen. – Vi har varit noga med att jobba hårt men sedan vara lediga ett tag; annars tror jag inte att man orkar. Och jag tycker att vi har behållit lusten! säger David och får medhåll av Emma. Husesynen börjar i hallen som än så länge är ganska provisorisk, och fortsätter in genom pardörrarna till storstugan med kök. Köksluckorna levererades omålade helt enligt parets önskemål. – Vi har själva målat dem med linoljefärg i en grå-grön nyans. Det gör att de slits på ett vackert sätt till skillnad från modernare färger och dessutom andas linoljefärg. Vi är jättenöjda. Det kan nog alla som kliver in förstå. Värmen är påtaglig, inte bara från de tända stearinljusen och en sprakade brasa. Gamla detaljer som en vit kökssoffa, rödrutig duk och fårskinnsfäll förhöjer den gemytliga känslan, liksom de randiga trasmattorna som harmonierar fint med breda golvtiljor. Sänggaveln är en gammal kökssoffa fyndad på loppis, tvättstugans diskho en rymlig bondmoredröm som stått på Glimåkra folkhögskola och under Emmas fingrar skrubbats ren från rost. – Här stod jag och styckade ett vildsvin som jag skjutit utanför, berättar David nöjt. Huset är som hämtat från vilken inredningstidning som helst. Men varför har just denna stil, med arvegods, loppisfynd och gamla material blivit så populär? – Det här trygga, gamla och genuina blir en motvikt till allt slit och släng. Trasmattorna påminner om Emil i Lönneberga och Alla vi barn i bullerbyn. Det är något tryggt i det vi känner igen från barndomen, tror David. – Jag tror att allt går så snabbt i samhället idag att vi behöver en motvikt. Det är samma som trenden med att baka surdegsbröd. Man vill låta saker och ting ta sin tid och jobba med händerna, konstaterar Emma.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ha du handlat all midsommarmat?

Loading ... Loading ...