Annons

Kritik mot färre lärare

Osby \"Redan idag har vi problem med elever som inte når målen\" skriver personalen på Örkenedskolan i en skrivelse till den tillförordnade utbildningsnämnden i Osby.
Osby • Publicerad 15 januari 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

"Redan idag har vi problem med elever som inte når målen" skriver personalen på Örkenedskolan i en skrivelse till den tillförordnade utbildningsnämnden i Osby. Nu befarar man att problemen kommer att öka om lärartätheten minskar ytterligare. Enligt uppgifter som personalen säger sig ha tagit del av kommer lärartätheten att minska från 7,8 till 6,9 lärare per 100 elever, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på 8,4 lärare per 100 elever. Oron är därför stor att de elever som behöver stöd och hjälp inte fortsättningsvis kommer att kunna få det i tillräckligt hög grad. Enligt lärarna orsakar resursbristen redan idag problem. Personalen på Örkenedskolan har även studerat Skolverkets siffror och reagerat på posten "övriga kostnader" som är betydligt högre än riksgenomsnittet. Man misstänker att det går att göra besparingar här istället. –Vi håller på att titta över lärartätheten, säger Agneta Malm som är tillförordnad utbildningschef i kommunen. Under det senaste mötet i utbildningsnämndens arbetsutskott informerade hon om skrivelsen och hon har även lämnat ett skriftligt svar till personalen. I skrivelsen förklarar hon att man inte klarat av att anpassa organisationen efter en lärartäthet på 7,8 under läsåret 2009-2010. Organisationen ligger enligt Agneta Malm på 97 lärartjänster i kommunen som helhet när det istället borde vara 94. Hon förklarar även att utbildningsförvaltningen just nu jobbar med att i detalj gå igenom budgeten för att se hur mycket lärartätheten behöver anpassas till budgeten. I svarsskrivelsen förklaras även vad som ingått i de så kallade "övriga kostnaderna". Det handlar till exempel om utbildningsförvaltningens centrala kostnader, delar av kommungemensamma kostnader samt kostnader för skolledning, elevassistenter, talpedagog och studieyrkesvägledare. Enligt Agneta Malm kommer denna summa att vara betydligt lägre vid nästa redovisning eftersom man reducerat antalet rektorstjänster och minskat antalet elevassistenter i kommunen. Agneta Malm berättar även att hon kommer att besöka personalen på Örkenedskolan i slutet av den här månaden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons