Annons

Svenska soldater döda i Afghanistan

Nyheter De svenskar som dödades var en 31-årig löjtnant och en 28-årig kapten, uppger Niklas Englund, informatör vid Försvarsmakten, för TT.
Publicerad 7 februari 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Isaf-styrkor å patrull i Afghanistan. Foto: Manish Swarup/AP/Scanpix
Isaf-styrkor å patrull i Afghanistan. Foto: Manish Swarup/AP/Scanpix

De svenskar som dödades var en 31-årig löjtnant och en 28-årig kapten, uppger Niklas Englund, informatör vid Försvarsmakten, för TT. - Soldaten som skadades är 21 år, säger han. Det finns ännu inga uppgifter om hur allvarliga soldatens skador är. En lokalanställd tolk dödades också vid beskjutningen. Sjukvårdsinsatser påbörjades direkt på plats. Soldaterna fördes till fältssjukhuset på Camp Marmal utanför Mazar-i-Sharif, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten. Det var ingen hemmagjord bomb som orsakade svenskarnas och den afghanska tolkens död, utan eld från handeldvapen. - Det handlar om finkalibrig eld, som vi har förstått det, säger Torbjörn Gustafsson, informatör vid Försvarsmakten.

Överfallet inträffade enligt Försvarsmakten cirka 40—50 kilometer väster om det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. I området genomförde svenska och finländska soldater ett narkotikatillslag i veckan, där fyra personer greps och 70 kilo narkotika beslagtogs, liksom sprängämnen. - Det är i samma område, säger Torbjörn Gustafsson. Det är också i samma område som en lokalanställd afghansk tolk dödades i ett bombattentat i november, då också fem svenska soldater skadades. Isaf-styrkor tillsammans med afghanska enheter ur armén och säkerhetsstyrkorna besvarade elden, men Försvarsmakten har ingen uppfattning om den eldgivningens verkan.

Attacken mot de svenska soldaterna skedde inte på vägen, utan när svenskarna befann sig i en by, det säger afghanske journalisten Enayat Najafizada i Mazar-i-Sharif. - Det var talibanerna, inte kriminella, som låg bakom attacken. Kriminella skulle inte våga attackera en Isafpatrull, säger Enayat Najafizada till TT och fortsätter: - Storbritannien och USA utför stora operationer i södra Afghanistan, därför har talibanerna skickat många av sina män till norr, för att skapa kaos och osäkerhet. De är starkast kring Kunduz, men finns också i de pashtunska byarna väster om Balkh, där attacken skedde. Det här är bara början, säger Enayat, som talat med talibanerna i Balkh och Kunduz många gånger på telefon i sitt jobb som journalist. - Säkerhetstjänsten har påbörjat en utredning. De ska ta reda på vilka personer som låg bakom attacken, och ta itu med dem, säger Enayat. Enayat ringde på TT:s begäran upp en nära släkting inom säkerhetstjänsten NDS, och uppgifterna om utredningen och om att attacken skedde i en by kommer från släktingen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons