Annons

Hässleholm i dyster topp

Hässleholm Ja, Hässleholm och Perstorp sticker ut ordentligt i polisens statistik för 2009.
Hässleholm • Publicerad 10 februari 2010 • Uppdaterad 29 november 2021

Ja, Hässleholm och Perstorp sticker ut ordentligt i polisens statistik för 2009. När antalet mängdbrott sjunker i de flesta kommuner går Hässleholm och Perstorp mot strömmen. Med mängdbrott menas så kallad vardagsbrottslighet dit stölder, skadegörelser, personrån samt misshandel utomhus räknas. Siffrorna talar sitt tydliga språk (2009 jämfört med 2008):

Det var särskilt inbrotten som ökade i Hässleholm och Perstorp. Många av stölderna utfördes av personer med narkotikamissbruk. – Vi genomförde en stor satsning i Perstorp hösten 2007 för att få bukt med narkotikaproblematiken där. Det gav resultat, men nu ser vi att effekten av den satsningen har ebbat ut och försvunnit helt, säger närpolischef Anders Svensson i Hässleholm. Även bostadsinbrotten (vilket räknas som grov stöld) innebär dyster läsning för hässleholmarnas del. Medan de sjönk eller låg stilla i de andra kommunerna steg bostadsinbrotten med 50 procent i Hässleholm, från 109 till 162. Även tillgrepp av färdmedel ökade i Hässleholm och Perstorp, medan de låg i paritet med föregående år för de övriga kommunerna. Noterbart är också att tre av fyra brott i denna kategorin är cykelstölder. Bil-stölderna minskade. Våldet ökade dock jämnt över kommunerna under 2009. Flest anmälningar inkom under sommarmånaderna och främst var det i de större tätorterna (Kristianstad och Hässleholm) som brotten begicks. Totalt ökade antalet misshandelsfall utomhus med 10 procent förra året. Statistiskt blev det katastrofsiffror vad gäller personrån i Hässleholm och Perstorp. De ökade med 50 respektive 500 (!) procent 2009. I siffror betyder detta en ökning för Hässleholms del från 16 till 24 fall och för Perstorp 1 till 5. Utvecklingen är trist eftersom personrånen i hela polisområdet fördubblats sedan år 2007. Men polisen i Hässleholm är ändå hoppfull inför det kommande året. 2010 har börjat bra. – Flera personer, 25-30 stycken, greps under slutet av 2009 så många brott är på väg att klaras upp, säger biträdande närpolischef Elisabeth Lundquist. Samtidigt har ett ungdomsprojekt bedrivits framgångsrikt under hösten i Hässleholm. Polisen har arbetat aktivt för att komma närmare och kartlägga ungdomar på glid. Narkotikan, framför allt cannabisen, är ett stort bekymmer. – Vi har kommit i kontakt med många ungdomar i 14-17-årsåldern. Många har drogat länge men ändå hitintills varit okända för oss, säger Elisabeth Lundquist och förklarar att polisens primära mål inte är att lagföra ungdomarna utan att få in dem på en bättre bana i livet. – På sikt får det arbetet förhoppningsvis stora vinster för såväl samhället som den enskilde individen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons