Giftrök från brand i tryckeri över Vittsjö

Hässleholm Det var strax efter klockan tolv på måndagen som larmet i Vittsjö kom.
Hässleholm • Publicerad 1 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Giftig
Giftig

Det var strax efter klockan tolv på måndagen som larmet i Vittsjö kom. Snart stod det klart att branden var omfattande och ett stort larm gick ut. 25 brandmän från stationerna i Hässleholm, Bjärnum, Vittsjö, Markaryd och Vinslöv larmades till platsen. Tre släckenheter och tre tankenheter kördes också dit samt en resursbil. I villan som ligger belägen strax efter järnvägsövergången i Vittsjö finns ett tryckeri samt tre lägenheter. Branden medförde en kraftig rökutveckling och tjock, stickande rök vällde ner över de Vittsjöbor som befann sig i närheten och alla de trafikanter som tvingades vänta för att kunna ta sig förbi brandplatsen. Stundtals var det svårt att andas och räddningstjänsten betecknade röken som farlig i vindriktningen. – Den innehåller mycket färg och är inte absolut bra att andas in, säger Per Friis på Räddningstjänsten i Hässleholm. Senare gick Räddningstjänsten ut med ett varningsmeddelande till allmänheten via radion. Boende i närheten uppmanades att vistas inomhus och stänga fönster och dörrar.

Flera poliser kallades till platsen för att leda förbi trafiken som blev stående. Alldeles intill det brinnande huset ligger Vittsjö biblioteket. Utan att veta det svävade brandmän, men också allmänheten i stor fara under lång tid. Först efter mer än en timmes släckningsarbete framkom att det fanns gasflaskor i huset som riskerade att explodera. Det gjorde att ett säkerhetsavstånd på 300 meter upprättades.

Innan dess hade framför allt brandmännen, men också nyfikna och andra med koppling till företaget och lägenheterna, kunnat gå alldeles nära det brinnande huset. – Informationen om gasflaskorna fick vi av tryckeriets ägare så nu arbetar vi avvaktande från skyddande punkter. Vi arbetar fortfarande med att försöka begränsa branden, säger Per Friis. – En brandplats är ju högst levande och det gäller att anpassa spelplanen inför rådande omständigheter. Nu tvingas vi vara ganska så passiva med tanke på explosionsrisken.

Ska de som andats in röken känna sig oroliga? – Nej, men känner man obehag eller annat så gäller det vanliga att kontakta sjukvårdsupplysningen eller söka vård. Röken är absolut inte bra att andas in. En mamma och ett barn, fick föras till sjukhus för kontroll av rökskador, men enligt uppgifter till Räddningstjänsten ska det inte ha rört sig om några allvarliga skador. Det var ännu sent på eftermiddagen oklart vad som orsakat branden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.