Nybygge tar bortderas sjöutsikt

Hässleholm Kommunen gav bygglov i strid mot detaljplanen och utan att höra grannarna.
Hässleholm • Publicerad 1 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Arvo och Catharina Toni hade hoppats få njuta av sjöutsikt från altanen i till sommaren. Istället verkar det som att de får titta på grannhusets långsida. Foto: Berit Önell
Arvo och Catharina Toni hade hoppats få njuta av sjöutsikt från altanen i till sommaren. Istället verkar det som att de får titta på grannhusets långsida. Foto: Berit Önell

Kommunen gav bygglov i strid mot detaljplanen och utan att höra grannarna. Trots att länsstyrelsen gav kommunen bakläxa fortsätter bygget. Arvo har själv ritat huset vid Sjöbrisvägen med altan och uteplats mot sjön. Han gör allt byggarbete själv. – När jag började bygga kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att vi bara skulle få en lång vägg att titta på, säger han. I så fall kunde vi ju valt något annat område. Tanken var att flytta in till sommaren tillsammans med familjen. Men nu har han tappat fart. När han förstod att grannen fått bygglov för att lägga sitt hus så att det skymmer hela utsikten försökte han först prata med honom. När det inte hjälpte överklagade han till länsstyrelsen och fick rätt. Men varken grannen eller kommunen tycks bry sig om vad länsstyrelsen säger. – Jag förstår inte detta, jag känner mig helt rättslös, säger Arvo. Jag tycker inte att kommunen ska kunna köra över mig när en myndighet över dem har beslutat. Länsstyrelsen säger ju att de har gjort fel. Avståndet från det planerade huset till kommunens mark är två meter istället för de fyra meter som reglerna säger, något som kommunen har godkänt i efterhand. Det innebär att huset skymmer mer av utsikten för familjen Toni även om det inte ligger för nära deras gräns. Grannhuset ligger också högre än familjens Tonis hus. – Jag ville lägga vårt hus 20 centimeter högre och fick nej av kommunen, men grannen får lägga sitt ännu högre, konstaterar Arvo. Grannhuset ska stå fem meter från derastomtgräns, vilket inte är för nära enligt de regler som finns. Men när Arvo klagade bestämde grannen sig för att flytta bygget ytterligare en halv meter från gränsen. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det faktum att grannarna inte hörts före beslut om bygglov innebär en så allvarlig brist i handläggningen att beslutet ska upphävas och ärendet återförvisas till byggnadsnämnden för förnyad handläggning. Arvo trodde att det också innebar att husbygget inte kunde fortsätta. – Är det inte i så fall ett svartbygge? Men vid kontakt med kommunen fick han andra besked. – Huset kan tydligen rivas i efterhand om det inte blir något bygglov. Men ingen ska inbilla mig att man bygger för så mycket pengar om det är osäkert. De har nog redan fått löfte av kommunen att det ska ordna sig.

Grannen har gjort markarbeten och dragit fram el, vatten och avlopp, placerade enligt sina planer. Snart kommer hela huset. -Jag är rädd att om huset inte stoppas nu så ligger det där det ligger, säger Arvo. Byggnadsnämnden sammanträder den 9 mars. Innan dess verkar ingenting hända från kommunens sida. Inte mer än att Arvo nu fått brev om att han kan lämna in synpunkter på grannens bygge eftersom det avviker från detaljplanen. Han har lämnat in ett yttrande där han föreslår en kompromiss: att grannen ska flytta sitt hus längre bort från hans tomtgräns, åtta meter, och sänka det med en halv meter. I så fall kan han acceptera att det ligger på fel håll. Han påpekar också att kommunen inte tagit bort en skyttevall på sin mark. –Innan vi bestämde oss för att köpa tomten fick jag löfte om att den skulle bort, berättar han. Annars hade vi inte köpt. Men det är ju ett mindre problem.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.