Föraren skyldig till flickans död

Broby Kristianstads tingsrätt beslutade på onsdagen att döma den 19-årige pojken till villkorlig dom.
Publicerad 3 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Kristianstads tingsrätt beslutade på onsdagen att döma den 19-årige pojken till villkorlig dom. Han ska även betala 5000 kronor i dagsböter, för att av oaktsamhet ha orsakat en 17-årig flickas död. 19-åringen hade bara haft sitt körkort i en och en halv månad när den tragiska olyckan inträffade på Fabriksgatan. 19-åringen körde i nästan dubbelt så hög hastighet som tillåtet, med ett framdäck utslitet och det andra felmonterat. Färden slutade abrupt i ett träd efter att bilen fått sladd i en kurva och sneddat över vägen. En passagerare skadades, 17-åringen avled. Föraren själv fick sys i pannan och har efteråt mått psykiskt dåligt. Tingsrätten konstaterar att pojken kört med en nödfälg vilket vid tidpunkten inte var godkänt av Vägverket. Gärningen bedöms dock inte som grov eftersom han inte medvetet varit "närmast likgiltig inför effekterna av sitt handlande". Risktagandet fick djupt tragiska följder men var snarast ett utslag av "ungdomlig, omogen, dumhet" enligt tingsrätten. Därför får flickans föräldrar inte heller det skadestånd som deras målsägandebiträde krävt. Hade brottet bedömts som grovt hade yrkandet bedömts annorlunda.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.