Många vaccinerade mot svininfluensan

Nyheter För ett halvår sedan var planeringen inför vaccineringen och den stundande pandemin i full gång.
Publicerad 4 mars 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
och Martin Laurell informerade på onsdagen om vaccinationsresultatet i Skåne. Foto: Emelie Nyman
och Martin Laurell informerade på onsdagen om vaccinationsresultatet i Skåne. Foto: Emelie Nyman

För ett halvår sedan var planeringen inför vaccineringen och den stundande pandemin i full gång. Nu utvärderar Region Skåne sitt arbete gällande vad som gick bra, vad som gick mindre bra och hur sjukvården kan vara bättre förberedd nästa gång något liknande inträffar. De presenterar också vaccinationsstatistik. Massvaccinationen har fått ett bra genomslag i Skåne. 64 procent av skåningarna är vaccinerade. Siffran väntas dock stiga till drygt 70 när alla uppgifter är rapporterade. – Jag är faktiskt oerhört nöjd med det. Vi sa innan att vi vore glada om det nådde 60 procent, säger smittskyddsläkare Hans Bertil Hansson. Rapporteringen från primärvården har dock brustit på sina ställen. Exempelvis har ihopblandning skett angående hur många doser vaccin som har gått åt i förhållande till individer eftersom vissa bara har fått en halv dos. Och det är just den något bristfälliga kommunikationen mellan enheterna som är den största självkritiken från Region Skånes sida. – Vi har haft dålig beredskap för att skapa återföring av information från enheterna. Det är en lärdom för framtiden att jobba mer med kommunikation, säger Martin Laurell, läkare på smittskyddsenheten i Region Skåne. Den 12 oktober kom den första leveransen med vaccin till Skåne. Men leveransen var försenad och massvaccinationens planerade start fick vänta. – Hade vi inte haft förseningar i början så hade vi kunnat undvika vissa fall. Epidemin hade nog blivit knäckt direkt om leveransen hade kommit 14 dagar tidigare, säger Martin Laurell. Under hösten hann 60 000-110 000 skåningar bli smittade av influensan. – Det är inte så många för att vara en ny influensa. Det är en hel del skåningar som har haft nytta av vaccinationerna, säger Hans Bertil Hansson. Den nya influensan kommer troligen i en andra våg inom ett par veckor. En blick västerut, på Danmark, lär avslöja när. Andra omgången drabbar troligen danskarna först eftersom de inte har vaccinerat i samma utsträckning som Sverige. Smittskyddsläkarna tror dock att den nya influensan inte kommer att märkas av så mycket i Skåne den här gången eftersom att många har ett fullgott skydd.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.