Homovigslar får honom att hoppa av politiken

Hässleholm Kyrkomötets beslut att inskränka de förtroendevaldas makt till förmån för tjänstemännen upprör Bo Anders Friberg liksom beslutet att kyrkan ska viga samkönade par.
Hässleholm • Publicerad 5 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Bo Anders Friberg lämnar kyrkopolitiken i Tyringe efter åtta år. Orsaken är Kyrkomötets beslut att inskränka de förtroendevaldas makt till förmån för tjänstemännen samt beslutet att tillåta samkönade vigslar i kyrkan. Arkivfoto: Stefan Sandström
Bo Anders Friberg lämnar kyrkopolitiken i Tyringe efter åtta år. Orsaken är Kyrkomötets beslut att inskränka de förtroendevaldas makt till förmån för tjänstemännen samt beslutet att tillåta samkönade vigslar i kyrkan. Arkivfoto: Stefan Sandström

Kyrkomötets beslut att inskränka de förtroendevaldas makt till förmån för tjänstemännen upprör Bo Anders Friberg liksom beslutet att kyrkan ska viga samkönade par. – Det var inte på dessa premisser jag engagerade mig i kyrkopolitiken för åtta år sedan. Det passar inte mig att bara justera protokoll utan jag vill faktiskt åstadkomma något. Det blir svårt i den nya ordningen. Så jag väljer att hoppa av, säger Bo Anders. Beslutet att låta samkönade par vigas i kyrkan är en populism som Svenska kyrkan inte bör ägna sig åt. –Det är tråkigt att kyrkan inte vågar ta ställning utan faller till föga för populistiska åsikter, säger Bo Anders som menar att man ska skilja mellan det juridiska och det religiösa. – Jag har inget emot homosexuella människor. Tvärtom har jag genom åren stött på väldigt trevliga och bra människor med den läggningen. Visst ska de få ingå äktenskap. Men jag tycker att det man ska skilja på den juridiska delen från och den religiösa, säger han. Åren som kyrkopolitiker har varit innehållsrika. – Det har varit intensiva och väldigt roliga år. Många skakade på huvudet åt oss när vi ville starta först förskolan Stjärnan och sedan fritidshemmet med samma namn i Kyrkans hus. Men det blev väldigt bra, säger Bo Anders som efterträds av Kjell Lindfors som kyrkonämndens ordförande. Friberg tror att Tyringe pastorat och många andra församlingar har en stor och svår uppgift framför sig. – Många medlemmar lämnar den svenska kyrkan och det slår hårt ekonomiskt. Där måste kyrkan anpassa sig till en ny verklighet och där blir de förtroendevalda viktiga. Varje sak har sin tid och nu får nya krafter ta över. Jag har gjort mitt.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.