Med nål och tråd helt utan regler

Hässleholm Resultatet kan man se på Humlalyckan, där de har vernissage för sin utställning lustfyllt i dag.
Hässleholm • Publicerad 6 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Kerstin Walther
Kerstin Walther

Resultatet kan man se på Humlalyckan, där de har vernissage för sin utställning lustfyllt i dag. När Hässleholms konstförening hade en inspirationskväll i höstas, med baktanken att få i gång lite workshops, fastnade sex damer för det här med fritt broderi. Inga-Britt Jeppsson utsågs till cirkelledare och träffarna började. Sedan dess har deltagarna åstadkommit åtskilliga fantasifulla konstverk, som man nu ställer ut. Fritt broderi är enkelt uttryckt att "måla" med nål och tråd. – En förutsättning är att man har jättemycket material, så många loppmarknader har fått besök, säger Inga-Britt Jeppsson. – För har man mycket material blir man inspirerad, förklarar Tuulikki Andersson och visar en synnerligen färgglad tavla. För att alla ska kunna vara med, och för att kreativiteten ska kunna flöda fritt, har man endast använt sig av de tekniker man får lära sig i textilslöjd: kedjesöm, kråkspark, stjälksöm, efterstygn och förstygn. – Och franska knutar. Glöm inte det, säger Tuulikki Andersson och avslöjar därmed sin favoritteknik. Ett inslag i studiecirkeln har varit ett så kallat cirkelbroderi. Utgångspunkten var sex färgfläckade tygstycken. – En kväll hade vi en riktig orgie i att färga tyg, säger Inga-Britt Jeppsson, och de andra damerna fnittrar glatt vid minnet. Utifrån färgfläckarna har damerna fått inspiration till motiv, sytt en vecka och sedan lämnat tygstycket vidare till nästa dam i kedjan. Det har lett till spännande kreationer; på en tavla samsas till exempel en geisha med ett monster och en elefant. – Det hade kanske blivit vackrare om en och samma person sytt hela tavlan, men också mycket tristare, säger Inga-Britt Jeppsson. Utställningen på Humlalyckan pågår till den 28 mars och vernissagen är i dag klockan 12-16.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.