Spänning och komik med Expressteatern

Kultur och Nöje Kerstin Blixt i hetluften har premiär på söndag 7 mars på Expressteatern i Malmö.
Publicerad 6 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Kajsa Englund
Kajsa Englund

Kerstin Blixt i hetluften har premiär på söndag 7 mars på Expressteatern i Malmö. Det är den tjugofemte föreställningen som teaterparet som driver scenen, Vidisha Mallik och Ed Damron, skriver tillsammans. – Och det har nog varit den svåraste, säger Vidisha. Man måste vara mer intrigant, man måste lägga spår, man får inte avslöja för mycket och man måste hålla spänningen uppe. Vi hade ett stor material från början så vi har fått sålla mycket. Något tjockt manus blir det dock inte. Inte ens om man lägger samman alla de 25 pjäserna. Expressteatern arbetar mycket i de fysiska teatertraditionerna, såsom mim, clown och maskspel. De är fascinerade av tystnaden. Vidisha och Ed har utbildat sig i fysisk teater på Écoles Jaques Lecoq i Paris och det har även Kajsa Englund, som också är medskapande och medverkande i den aktuella pjäsen. Regihjälpen My Areskoug arbetar i samma tradition – Det är lagom mycket text i den här, summerar Vidisha Mallik. Hur kom det sig att ni valde att skriva just en deckarhistoria? – Vi ville tillbaka till det vi gjorde från början, till snabba entréer och sortier och till komiken, säger Vidisha. Temat vetenskapsmän som uppfinner udda saker är också intressanta för barnpubliken. Barn är intresserade av experiment. – Vi har haft en referensgrupp som hittat på uppfinningar. En del av dem använder vi i pjäsen, säger Ed Damron. Ett annat ämne som engagerar barn är miljön. – Med en bil som drivs med luft finns också ett miljötema i pjäsen, säger Kajsa Englund. Detektiven Kerstin Blixt, som spelas av Vidisha Mallik, ser ut att vara inspirerad av både Ture Sventon och Sherlock Holmes. – Kerstin Blixt är väldigt noggrann. Hon har nog löst en del fall. Men hon är lite excentrisk, funderar Vidisha kring sin rollfigur. Professorn, som spelas av Ed Damron, lånar också lite drag från schablonbilden. – Professorn brinner för sina uppfinningar och märker inte så mycket av det som händer runt omkring, säger Ed Damron. Hugh Chandler, som skrivit musik till flera av Expressteaterns föreställningar, har gjort det även till denna. Ylva Lundqvist har gjort scenografin.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.